Зло має бути покаране, або Як вечірнє кіно стало ранковою реальністю

Зло має бути покаране, або Як вечірнє кіно стало ранковою реальністю

9 Жовтня 2023
1082
9 Жовтня 2023
09:15

Зло має бути покаране, або Як вечірнє кіно стало ранковою реальністю

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
1082
Дізнався я про те, що відбувається в Ізраїлі, зранку 7 жовтня, коли прокинувся і, що гріха таїти, відразу взяв у руки смартфон.
Зло має бути покаране, або Як вечірнє кіно стало ранковою реальністю
Зло має бути покаране, або Як вечірнє кіно стало ранковою реальністю

Маю давню звичку у вечір п’ятниці до пізньої ночі дивитися стримінговий сервіс. Мабуть, це пішло ще з тих часів, коли саме в цей день показували популярні політичні токшоу. Впевнений, багато хто добре їх пам’ятає. Після початку великої війни політичні токшоу зникли, як і багато чого на вітчизняному телебаченні, але звичка залишилася. Тому стримінговий сервіс у мене упевнено почав тіснити YouTube і кіно. І так сталося, що саме минулої п’ятниці, 6 жовтня, нарешті вирішив подивитися фільм «Голда. Судний день». Люблю історичні фільми, бо вони, як і журналістика, — про реальне життя, хоча і в художньому переосмисленні авторів. Фільм достатньо захопливо й драматично розповідає про «напружені 19 днів» так званої «війни Судного дня» в Ізраїлі у 1973 році. Точніше, війна розпочалася 6 жовтня 1973 року, як раз рівно 50 років перед тим, як я пізнього вечора 6 жовтня 2023 року ввімкнув це кіно для перегляду. 

Головною героїнею фільму є народжена у Києві Голда Меїр, перша жінка-прем'єрміністерка Ізраїлю. На неї звалилася величезна відповідальність за долю своєї країни у той критичний час, та вона виявилася, попри свій вік і важку хворобу, набагато сильнішою за своїх бравих генералів і навіть американського держсекретаря. Нагадаю, тоді Єгипет, Сирія та Йорданія оголосили війну Ізраїлю, точніше не те щоб оголосили, а підступно атакували на світанку... Можна було би писати далі про це однозначно якісне кіно, якби воно не стало реальністю наступного ранку. На жаль, як і у фільмі, реальність виявилася трагічною.

Дізнався я про те, що відбувається в Ізраїлі, ранком 7 жовтня, коли прокинувся і, що гріха таїти, відразу взяв у руки смартфон. Перше, що прочитав — навіть не стрічку новин чи один із телеграм-каналів (знову ж таки, маю таку слабкість, хоча і розумію всі загрози). Побачив допис у фейсбуці Наталії Ємченко, директорки з комунікацій SCM, яка повідомила про атаку на Ізраїль наступними словами: «Атака HAMAS на Ізраїль сьогодні — страшна. 5000 ракет. Проникнення бойовиків на територію Ізраїлю і вуличні бої… Атака страшна не лише масштабом. Вона про те, що немає ніякого “після війни”, допоки зло не покаране. Вона про те, що допоки зло не покаране — воно буде повертатися знову і знову. Воно буде вбивати знову і знову. Воно буде множитися і набиратися сил». Прочитавши це, я нібито знову повернувся до перегляду фільму «Голда. Судний день». Тільки тепер це було не художнє зображення трагічних подій п’ятдесятирічної давнини з Гелен Міррен і Лієві Шрайбер у головних ролях. Тепер війна транслювалась у прямому ефірі CNN, BBC та Al Jazeera. І я знову повернувся до телебачення, забувши і про кіно, і про YouTube, і навіть про телеграм.

І так вчинив не тільки я. Думаю, телебачення й надалі буде залишатися провідним джерелом інформації щодо надзвичайних подій, тим більше війни. Пам’ятаю, як CNN не мало альтернативи та фактично зробило собі ім’я під час путчу в СРСР і війни в Іраку у 1991 та 2003 роках. 

 «Я не та маленька дівчинка з України, яка ховалась у бункері», — каже у фільмі смілива Голда Меїр переляканому Генрі Кісінджеру. Впевнений, що світ теж уже виріс із дитячих штанців, щоб зло було покаране назавжди — і не тільки в Ізраїлі або в Україні, а бажано, щоб у всьому світі!

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1082
Читайте також
01.02.2024 16:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 050
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
576
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
799
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
754
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 507
02.06.2023 10:08
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду