Про правду, пошук і журналістику

Про правду, пошук і журналістику

25 Вересня 2023
1507
25 Вересня 2023
11:30

Про правду, пошук і журналістику

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
1507
Ще з перших своїх кроків у професії добре засвоїв принцип, що журналістика — це перш за все пошук правди.
Про правду, пошук і журналістику
Про правду, пошук і журналістику

І довгий час для мене в цьому принципі був важливий і одночасно складний саме «пошук», бо щодо «правди», то тут, принаймні в 90-ті, коли я прийшов у журналістику, все було зрозуміло. Пошук цей нерідко супроводжувався проблемами або непорозуміннями з боку влади, бізнесу, власника медіа, інколи навіть суспільства, але щодо правди — то тут, здається, питань не було. Бо якщо на шляху її пошуку ти стикаєшся зі спротивом, то, значить, — на правильному шляху.

Але часи змінилися… Тепер, на мою думку, для медіа та журналістів правда стала головною, бо якщо ти її не розумієш або не бачиш, то, відповідно, не знаєш, де шукати. Доцільно почати з найпростішого — визначенння, які подає Великий тлумачний словник сучасної української мови.

Правда: те, що відповідає дійсності; істина або певна сукупність достовірних відомостей про що-небудь.

Але, як з’ясував для себе під час  конференції «Штучний інтелект та дезінформація: Викриття цифрової пропаганди», яку організував Інститут інноваційного врядування, правду тепер буде важко знайти навіть удень із вогнем.

Під час конференції провідні українські та міжнародні експерти  обговорювали питання поширення дезінформації технологіями штучного інтелекту. То що ж таке штучний інтелект? Під час конференції я почув наступне визначення: ШІ — це моделювання процесів людського інтелекту машинами. Тобто це технологія, яка тільки імітує (моделює) людське мислення чи то мову? Але при цьому я зрозумів, що штучний інтелект (це вже добре знайомі нам ChatGPT, Bing, Bard) спроможний настільки «якісно» генерувати контент, що людина просто не в змозі буде відрізнити, чи він відповідає дійсності. Та що там! Один із провідних спікерів кілька разів наголошував, і це, як на мене, треба процитувати: «Людство має прийняти таку собі "презумпцію неправди"». Це коли  будь-яка інформація  вважається неправдою, поки не доведене протилежне». Ось воно як?! Тепер, значить, журналіст, окрім пошуку правди, має ще займатися доведенням аудиторії, що це саме правда, а не вигадка… Хоча, мабуть, так воно було і раніше. Просто правда була більш очевидною і, що важливо, інформацію подавали люди, а не машини.  Знову ж таки, з почутого на конференції  стає зрозумілим, що вже через кілька років 90 відсотків інформації в медіа буде згенеровано штучним інтелектом або принаймні за його безпосередньої участі.

Вже зараз одним із потужних прикладів впровадження штучного інтелекту в журналістику є шведська компанія United Robots, яка постачає рішення для генерації текстів декільком новинним агентствам по всьому світу. Вони використовують штучний інтелект для автоматичного створення готових для публікації новинних текстів, базуючись на великих масивах даних, як наприклад про спорт, продаж нерухомості, дорожній рух, погоду, фондовий ринок тощо. Згодом ця інформація використовується медіа для створення статей або для стрічки новин. Але аудиторія про це не знає і може сприймати цю інформацію як створену людьми… І це добре, якщо мова про погоду і спорт… А якщо про політику чи фінанси або про безпеку чи здоров’я? Фахівці наголошують: «Штучний інтелект — це фактично алгоритми (як правило, статичні коди), що базуються та керуються даними, які хоча й оновлюються, але функціонал алгоритму залишається тим самим. Тож очікувати від штучного інтелекту “свідомості” та виявлення дезінформації чи то неправди у створеному ним контенті не варто. Тож впровадження штучного інтелекту в інформаційне поле створює загрозу швидкої (а головне — переконливої) мультиплікації фейкових новин і наративів».

Отож держави й уряди по всьому світу переймаються питаннями регуляції диджитал-платформ, питаннями етики  штучного інтелекту та прозорості цифрових послуг. 

Дуже багато питань у цій царині. Але повернуся до того, з чого почав цей текст. До її величності правди.  Як на мене, правда не має залежати від інструментів, за допомогою яких журналіст створює контент. Бо журналістика — це про прпвду!  Свого часу Митрополит Андрей Шептицький казав: «Найбільше нещастя людства — втратити можливість відрізняти правду від брехні, світло від темряви…».  То, може, в цьому і полягає найбільша загроза штучного інтелекту?

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій 

Ілюстрація: Getty Images   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1507
Читайте також
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
576
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
799
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
754
15.09.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 167
23.08.2023 17:01
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
748
12.08.2023 12:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 448
02.06.2023 10:08
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 004
02.02.2023 09:34
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
6 683
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
212 дн. тому
Слвбенько, Джолос, слабенько. Правда є різна для різних народів, різних соціальних та професійних і вікових груп, різних житєвих ситуацій, і люди ще не хочуть це усвідомити. Тільки в точних науках може бути одна правда 2+2=4, і то не завжди. Сідай, "незарах".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду