Родина як поле бою, онлайн-порятунок і український клезмер. Парадокси режисерських пошуків на «Молодості»

Родина як поле бою, онлайн-порятунок і український клезмер. Парадокси режисерських пошуків на «Молодості»

26 Жовтня 2023
1175
26 Жовтня 2023
17:00

Родина як поле бою, онлайн-порятунок і український клезмер. Парадокси режисерських пошуків на «Молодості»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1175
Фільми дня — українська стрічка «Лишайся онлайн», костариканська «Мені сняться електричні сни», британський «Скарб» і аргентинський документальний «Проєкт “Клезмер”».
Родина як поле бою, онлайн-порятунок і український клезмер. Парадокси режисерських пошуків на «Молодості»
Родина як поле бою, онлайн-порятунок і український клезмер. Парадокси режисерських пошуків на «Молодості»

У Києві триває 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходить у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком є кінотеатр «Жовтень». Повний перелік українських фільмів, які беруть участь у цьогорічних програмах, читайте тут. Повну позаконкурсну програму — тут. Перелік українських фільмів, які представлені в рамках цьогорічних конкурсних і позаконкурсних програм, можна побачити тут, а перелік фільмів-учасників повнометражного міжнародного конкурсу — тут. Про попередній день фестивалю ми писали тут.

Серед майже двох десятків повнометражних фільмів, показаних на фестивалі «Молодість» у середу, хочеться виділити чотири роботи.

Україну в повнометражному конкурсі «Молодості» представляв дебют Єви Стрельнікової «Лишайся онлайн». Продюсери рекламували цей проєкт як перший національний фільм у форматі скринлайф — коли вся історія від початку до кінця розгортається на моніторі комп’ютера. За сюжетом, юна киянка допомагає хлопчикові знайти зниклих безвісти батьків винятково завдяки онлайн-інструментам. Те, що показали в кінотеатрі, кардинально відрізняється від обіцяного. Дія постійно виходить за рамки монітора: нам показують героїню за ноутбуком. Накладена музика — ще одне порушення законів жанру. На жаль, драматургія фільму теж лишає бажати кращого. Тож спроба цікава, але невдала.

У повнометражному конкурсі намітився інший фаворит — «Мені сняться електричні сни» (режисерка Валентина Маурель, Коста-Рика). Фільм уже має приз за найкращу режисуру на кінофестивалі в Локарно. Головна героїня — 16-річна Ева — має бунтівний характер, живе з матір’ю і молодшою сестрою, але хоче переїхати до батька, котрий є насправді психопатом і аб’юзером. У фільмі вистачає жорстких сцен, однак не менше гумору і справжньої поезії.

«Мені сняться електричні сни»

Певну симетрію «Електричним снам» склав британський «Скарб» (Луна Кармун). У двогодинній стрічці йдеться про неврівноважену матір-маргіналку, котра виховує дочку, влаштовуючи постійний спектакль; перспективний задум, однак, зіпсований мелодраматизмом режисури та театральщиною в грі акторів.

«Скарб» 

А найкращим документальним фільмом дня варто назвати «Проєкт “Клезмер”» (Аргентина). Головний герой Леандро — розчарований весільний оператор. Але коли він закохується в кларнетистку Палому, яка грає в клезмерському ансамблі, то, щоби проводити з нею час, вигадує документальний проєкт про клезмер. Вони вирушають у складну експедицію з Буенос-Айреса. Фільм веде пару через усю Східну Європу в пошуках містечкових мелодій, збережених ромами, закарпатськими українцями, молдаванами, які жили разом із євреями до Другої світової війни.

«Проєкт “Клезмер”»

По суті, Леандро Кох і його співавтор Палома Шахманн, граючи головні ролі, створюють на наших очах багатошаровий гібрид роуд-муві, лав-сторі, неігрового мюзиклу та історичного фільму, приправлений як влучним гумором, так і непідробним драматизмом.

Головне фото: Кадр фільму «Лишайся онлайн»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1175
Читайте також
23.10.2023 22:23
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 511
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду