Про відповідальне інформування, або Чому зачинені вікна?

Про відповідальне інформування, або Чому зачинені вікна?

8 Липня 2023
6655
8 Липня 2023
14:30

Про відповідальне інформування, або Чому зачинені вікна?

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
6655
На жаль, не всі, хто вважає себе медіа, поставились до інформування щодо можливих наслідків підриву Запорізької АЕС відповідально, скоріше навпаки.
Про відповідальне інформування, або Чому зачинені вікна?
Про відповідальне інформування, або Чому зачинені вікна?

Улітку 1986-го в моєму невеличкому шахтарському містечку на Донеччині, де всі одне одного знали, з’явилось багато незнайомих людей, насамперед дітей. То були діти з Чорнобильської зони й навіть із Києва, які приїхали до своїх родичів чи знайомих… Літом 86-го всім у колишньому СРСР принаймні було відомо про, як тоді казали, «аварію на ЧАЕС», і фактично це все, що ми знали… Мені на той час було 14 років, якраз такий вік, коли точно не переймаєшся такими питаннями. Але одне пам’ятаю: як батьки забороняли нам гратися у дворі з новоприбулими однолітками. Мені досі за це соромно… Соромно за своє невігластво. Дорослі казали, що ми, спілкуючись із новоприбулими, можемо «заразитись радіацією».

Зараз це виглядає як абсолютна маячня. Після перегляду американсько-британського серіалу «Чорнобиль» чи після прочитання «Чорнобильської молитви» білоруської журналістки та Нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич ми багато знаємо про жахіття «мирного атому».

Моє покоління, як і покоління моїх батьків, привчали слухати старших, вірити вчителям і тому, що говорять по телевізору й пишуть у газетах. Не давали тоді повної інформації ні школа, ні радянські ЗМІ, які, незважаючи на проголошені «перестройку» і «гласность», продовжували бути «пропагандистами, агитаторами и массовыми организаторами».

Пригадав я про це жарке літо 86-го в дуже спекотну й задушливу ніч 5 липня цього року, якою вона була принаймні в Києві. Ні, саме в цю ніч, здається, не було повітряних атак на нашу столицю. Важкою ця ніч особисто для мене була тому, що звик спати з відчинеми вікнами, а цієї ночі під натиском близьких був змушений вікна щільно зачинити ще з вечора. Ще добре, що не змусили заклеїти їх скотчем (хоча лунали такі ідеї), але водою, звичайно, запасся і «йодид калію», зізнаюся, купив, ще минулого літа...

Всі ці більш емоційні, ніж раціональні вчинки — результат роботи медіа з інформування громадян щодо наслідків можливого теракту на Запорізькій АЕС. На відміну від літа 86-го зараз інформації було і є більш ніж достатньо, я би навіть сказав, її забагато. Хоча можна запитати: а як може бути забагато інформації, яка стосується безпеки і життя сотень тисяч, якщо не мільйонів людей? А я скажу, що може бути забагато саме інформації, бо чи є вона достовірною чи повною — питання. Хоча, звичайно, в умовах війни, тим більш коли йдеться про техногенно небезпечний об’єкт, що перебуває під контролем агресора, важко говорити про інформування відповідно до всіх журналістських стандартів.

Але ж відповідальне інформування, навіть з урахуванням усіх наших обставин, медіа мають і навіть зобов’язані забезпечити! На жаль, не всі, хто вважає себе медіа, поставились до інформування щодо можливих наслідків підриву Запорізької АЕС відповідально, скоріше навпаки.

І саме тому ми маємо зачинені вікна в Києві чи у Львові у тридцятиградусну спеку, покупців у магазинах у протигазах і закуплені пакунки «йодиду калію», який, радше за все, піде на смітник… І медіаграмотність тут не завжди допоможе, бо природно, що в умовах небезпеки люди особливо вірять і довіряють медіа, які мають пам’ятати про відповідальне інформування.

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6655
Читайте також
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
803
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
758
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 514
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду