Телемарафон «Єдині новини»: результат — на табло!

Телемарафон «Єдині новини»: результат — на табло!

15 Вересня 2023
2166
15 Вересня 2023
09:00

Телемарафон «Єдині новини»: результат — на табло!

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
2166
Як змінювалося ставлення до «Єдиних новин» із часом.
Телемарафон «Єдині новини»: результат — на табло!
Телемарафон «Єдині новини»: результат — на табло!

На першому цього навчального року занятті зі студентами (нарешті аудиторному) дав їм завдання проаналізувати, як змінилися медіаповедінка та медіаспоживання українців за останні півтора року, тобто за час від початку повномасштабного вторгнення. Допоміг їм із джерелами для аналізу — благо, соціологічних досліджень із цього питання вистачає. До ознайомлення з ними вирішив їх запитати, що для них особисто є головним джерелом інформації про події в Україні. На моє велике здивування, їхня відповідь була майже одностайною: національний телемарафон «Єдині новини». Але коли я перепитав: «Коли востаннє та що саме ви дивилися у телемарафоні?», то з їхніх невпевнених і плутаних відповідей я зрозумів, що вони марафон не дивляться, але… про нього знають чи чули. Я ще раз поставив запитання, дещо його спростивши: «Звідки ви отримуєте новини?» І почув про телеграм, ютуб, інстаграм і онлайн-медіа, якими дехто з них користувався навіть під час моєї лекції.

«Чому ви спочатку відповіли «телемарафон "Єдині новини”», ви ж його, як ми тільки-но з’ясували, не дивитесь?» — знову запитав їх я. Відповіді мене здивували не менше: «Тому що ми подумали, що саме таку відповідь ви від нас очікуєте», «Ми думали, що ви маєте на увазі телемарафон»… 

Не буду далі заглиблюватися у ці відповіді, спишу це на прогалини онлайн-освіти (бо ці студенти хоч уже і на третьому курсі, але фактично побачили й почули своїх викладачів, і мене зокрема, наживо  тільки зараз). Хочу повернутися до медіаспоживання — спочатку до соціології, яку запропонував студентам до аналізу, та й сам поновив у пам’яті.

Простежимо динаміку зміни медіаспоживання в Україні  протягом останнього часу. Відповідно до  опитування USAID Internews щодо споживання медіа «Українські медіа, ставлення та довіра», яке було проведене у листопаді 2022 року, тоді сталися суттєві зміни у споживанні новин — насамперед скоротився перегляд телебачення. Щодо телемарафону, який стартував у лютому 2022 року, то серед тих 36%, хто використовує винятково телебачення для споживання новин, 94%, тобто майже всі, знають про телемарафон «Єдині новини» та переглядають його регулярно. Більш ніж 60% глядачів телемарафону дивляться його щодня, ще майже 30% — щотижня. Сеоред глядачів телемарафону рівень довіри до нього складав 84%. Тобто числа говорять самі за себе. Телемарафон, так би мовити, «рулить» інформаційним порядком денним, принаймні щодо телеаудиторії.

У 2023 році ситуація змінюється: телебачення продовжує стрімко  втрачати аудиторію, а телемарафон, окрім аудиторії, втрачає і довіру. За результатами соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього, проведеного з 4 по 10 серпня 2023 року, 50% респондентів відповіли, що не дивляться національний телемарафон, 13% — дивляться регулярно, 37% — час від часу.  Тільки 14% опитаних серед тих, хто дивиться телемарафон, повністю довіряють інформації в ньому. Щодо загального медіаспоживання, то тут при кермі, чи то навіть на капітанському містку вже немає телебачення: лідером серед джерел інформації про ситуацію в країні, новини та події на фронті, якому найбільше довіряють, є телеграм (56%), друге місце посідають інтернет-медіа — новинні платформи та сайти (26%), третє місце поділили ютуб та інформація від родичів, друзів, колег (19%), на четвертому місці — телебачення (18%).

Наостанок порівняв ці цифри з власним медіаспоживанням, хоча це некоректне порівняння, бо я сам телевізійник і дивлюся телевізор не тільки для отримання інформації, але й з професійної цікавості. Так от, марафон я дивлюся щонеділі ввечері, відколи в його ефірі стали виходити «Факти  тижня» та «ТСН тиждень». Спочатку навіть помилково шукав ці програми в ефірі каналів «1+1 Україна» та ІСТV2. На мою думку, логічно, щоб ці програми саме там і виходили, нехай навіть поки одночасно і в марафоні. Бо ці програми є візитівкою цих телеканалів. На мою думку, треба нарешті повернути українським мовникам їхні обличчя, а значить і повернути аудиторію та довіру до національного телебачення загалом. А щодо телемарафону… Результат, як кажуть у спорті, — на табло!

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій     

Скриншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2166
Читайте також
27.11.2023 10:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
576
13.11.2023 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
799
26.10.2023 17:22
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
754
25.09.2023 11:30
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 507
13.08.2023 10:00
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Вероніка Луцька
«Детектор медіа»
1 959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду