detector.media
10.10.2023 13:28
«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко
«Схеми» виявили російський паспорт в екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко
Після відставки у березні 2023 року правниця отримує суддівську пенсію розміром близько 200 тисяч гривень на місяць.

В екссудді Верховного Суду Валентини Сімоненко був російський паспорт у той період, коли вона працювала в українському правосудді. Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми» від «Радіо Свободи». 

Журналісти виявили, що, згідно з випискою з «Роспаспорту», Сімоненко стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року. Вона скористалася законодавством РФ, згідно з яким особа, чоловік або батьки котрої мають російське громадянство, може отримати російський паспорт.

На той момент Сімоненко мала прізвище Смірнова і справляла правосуддя в Апеляційному суді Севастополя в Криму. 

Згідно з витягом з реєстру, паспорт громадянки РФ на ім’я Валентини Смірнової видав орган внутрішніх справ у станиці Вешенській, що в Ростовській області. У російських базах даних вказано, що станом на 2015-й та 2017 роки Сімоненко була зареєстрована саме в цьому регіоні. Там же — дані її російського паспорта.

Це може свідчити про те, що Валентина Сімоненко не виходила з громадянства РФ, адже відповідно до указу президента Росії від 14 листопада 2002 року для цього необхідно подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання. Цього українська суддя, відповідно до витоку з російських баз даних, вірогідно, не зробила.

Станом на зараз, ідеться в журналістському розслідуванні, паспорт Сімоненко значиться «недійсним у зв’язку зі спливом строку його дії».

У коментарі «Схемам» Валентина Сімоненко заперечила, що отримала російське громадянство. Проте визнала, що неодноразово їздила до Ростовської області, де на той момент проживали батьки її чоловіка.

«Що я буду брехати, я дійсно була там, бо ми їздили до його (чоловіка. — “ДМ”) мами. Вона там жила», — сказала Сімоненко.

Також екссуддя підтвердила, що з квітня 2023 року їй виплачується довічне грошове утримання в розмірі близько 200 тисяч гривень на місяць, оскільки рішенням Вищої ради правосуддя від 2 березня 2023 року Валентину Сімоненко звільнено з посади судді Верховного Суду у зв’язку з поданням нею заяви про відставку.

У 2018 році Громадська рада доброчесності зверталась до тодішнього Президента України Петра Порошенка із закликом не допустити призначення суддею Верховного Суду Валентини Сімоненко.

У зверненні до глави держави члени ГРД, зокрема, вказали таку обставину: «Сімоненко Валентина Миколаївна, будучи суддею Верховного Суду України, вже після анексії Криму Росією та розв’язання війни на сході України, у 2015 році звернулася до “Межрайонной инспекции Федеральной налоговой службы №1 по г. Севастополю” із заявою про постановку на облік в податкових органах окупаційної влади Росії на території Криму. До заяви окупаційній владі нею було додано паспорт громадянки України, який їй було видано у 2015 році Дніпровським РВ ГУМВС України, що свідчить про те, що це звернення свідомо вчинено в час, коли вже тривала російська окупація Криму».

У ГРД стверджували про можливе уникнення посадовицею декларування майна в окупованому Криму, приховування факту продовження ведення бізнесу і співпраці з окупаційною російською владою. Однак усі ці аргументи громадськості були проігноровані.

Нагадаємо, у вересні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводили, що суддя Верховного Суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу «Схем» Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Згодом Служба безпеки повідомила, що перевірка встановила наявність у Богдана Львова паспорта громадянина Росії.

5 жовтня 2022 року голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY