«Схеми» повідомили Держкіно, що інформація про московську реєстрацію російського продюсера міститься в Держреєстрі юридичних осіб  України. Бо чиновники не знали, де її шукати

«Схеми» повідомили Держкіно, що інформація про московську реєстрацію російського продюсера міститься в Держреєстрі юридичних осіб України. Бо чиновники не знали, де її шукати

29 Червня 2023
3377
29 Червня 2023
19:18

«Схеми» повідомили Держкіно, що інформація про московську реєстрацію російського продюсера міститься в Держреєстрі юридичних осіб України. Бо чиновники не знали, де її шукати

3377
Між тим, кіновідомство звинуватило у «неправдивості та спотворенні інформації» і «Телебачення Торонто».
«Схеми» повідомили Держкіно, що інформація про московську реєстрацію російського продюсера міститься в Держреєстрі юридичних осіб  України. Бо чиновники не знали, де її шукати
«Схеми» повідомили Держкіно, що інформація про московську реєстрацію російського продюсера міститься в Держреєстрі юридичних осіб  України. Бо чиновники не знали, де її шукати

Держкіно підтвердило інформацію «Схем» про те, що компанія «ЮФД» російського кінопродюсера Міхаеля Шліхта протягом року після початку повномасштабного вторгнення отримала десятки прокатних посвідчень на демонстрацію фільмів в українських кінотеатрах і на телебаченні, констатують журналісти проєкту «Схеми».

Також вони сповістили держслубовців про відкритий доступ до офіційної інформації щодо реєстрації та професійної діяльності Міхаеля Шліхта у Москві. Адже у своїй заяві, оприлюдненій у відповідь на розслідування «Схем», Держкіно запевняло, що не має саме офіційного підтвердження такої інформації.

«В статті Максима Савчука стверджується, що Міхаель Шліхт є російським продюсером німецького походження. Але Міхаель Шліхт є громадянином Німеччини, та Держкіно не має інформації, що він зареєстрований для проживання в Російській Федерації, — цитують заяву «Схеми». І додають: — Інформація про російську реєстрацію Міхаеля Шліхта у Росії в період надання прокатних посвідчень була публічно доступна у Державному реєстрі юридичних осіб українського Міністерства юстиції — там вказано, що Шліхт зареєстрований у Москві на проспекті Миклухо-Маклая».

Крім того, журналісти нагадують чиновникам, що у своєму розслідуванні вони наводили публічну біографію Шліхта з сайту Гільдії продюсерів Росії, зокрема про те, що він з 1991 року працює в РФ, продюсував патріотичні російські фільми, такі як «Сталінград» та «Батальйонъ» режисера-єдинороса Федора Бондарчука. «Шліхт є податковим резидентом Російської Федерації та має у власності в Росії дві активні кінокомпанії, в одній з яких він є  бізнес-партнером Дмитра Пристанскова — ексзаступника керівника російського оборонного підприємства "Корпорация "Тактическое ракетное вооружение"», — вдруге інформують журналісти про факти, перевірка яких для людей, що працюють на держслужбі, взагалі не має становити труднощів.   

Реакція Держкіно на розслідування «Схем» дозволила журналістам зробити висновок: «У Держкіно також зазначили, що час від часу "звертаються до СБУ з проханням розгляду кожної окремої ситуації", але цього разу тут вирішили, що підстав для цього не було».

Невдовзі після відповіді «Схемам» Держкіно звинуватило в «неправдивості та спотворенні інформації» і «Телебачення Торонто», на якому вийшов сюжет про співробітництво російських прокатників та української компанії «Своє кіно», якій Державне агентство з питань кіно також видає прокатні посвідчення.

«У зв’язку з тим, що засобами масової інформації, зокрема YouTube-мережею на каналі "Телебачення Торонто" шириться відеоролик під назвою "Купівля фільмів у росіян", Держкіно вважає за потрібне звернути увагу на неправдивість та спотворення інформації в відеоматеріалі, підготовленому журналісткою Аліною Шереметою під псевдонімом — "Анатоліна Остапенко, співробітниця 5-го відділу ОСББ ФСБ"», — повідомляє сайт Агентства.

Не коментуючи того факту, що вони як представники аудіовізуальної сфери не бачать різниці між відеороликом і телесюжетом, чиновники продовжують: «Після виходу вищезазначеного відеоролика Держкіно листом №1059/4-2/11-23 від 27.06.2023 року звернулось до ТОВ "Своє Кіно" з проханням надати додаткові документи для підтвердження придбання прав для розповсюдження і демонстрування на території України анімаційного фільму "Інопланетянка" реж. Амалії Несбю Фік (Данія, 2022р.)».

Тобто для того, щоб отримати більш точні відомості щодо відповідності діяльності ТОВ «Своє Кіно» законодавству України під час повномасштабної війни, Держкіно затребувало від компанії «додаткові» документи лише після того, як ця діяльність набула розголосу в засобах масової інформації.

Так само, як і у випадку з компанією «ЮФД», Агентство не побачило порушень і з боку ТОВ «Своє Кіно»:  «Відповідно до наданих додатково документів студія-виробник "TrustNordisk APS" (Данія) передала право на дистрибуцію  анімаційного фільму "Інопланетянка" реж. Амалії Несбю Фік (Данія, 2022р.)  компанії "A and A Kungsten AB" (Швеція). Своєю чергою, компанія "A and A Kungsten AB" передала це право ТОВ "Своє Кіно"». Отже, виходячи із документів наданих ТОВ "Своє Кіно", дистрибуція анімаційного фільму "Інопланетянка" реж. Амалії Несбю Фік (Данія, 2022р.) є повністю легітимною».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду