Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду

Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду

25 Вересня 2023
1468
25 Вересня 2023
16:47

Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду

1468
Комісія також встановила, що Росія систематично проводить жорстокі тортури українців, аж до смертельних випадків, у місцях позбавлення волі, які перебувають під контролем російської влади.
Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду
Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду

Незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що деякі висловлювання, що лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду. Комісія наразі продовжує свої розслідування з цього питання. Про це повідомляє «Бабель», посилаючись на звіт комісії, який отримали журналісти.

Крім того, як передає Reuters, голова комісії Ерік Месе під час доповіді в Раді ООН з прав людини в Женеві 25 вересня заявив, що Росія застосовувала на окупованих частинах України методи тортур, які були настільки жорстокими, що деякі з її жертв були закатовані до смерті. 

Він повідомив, що його команда зібрала додаткові докази масовості й системності застосування тортур російськими збройними силами в районах, які перебувають під їхнім контролем.

«У деяких випадках тортури застосовувалися з такою жорстокістю, що призвели до смерті жертви», — сказав Месе.

Комісія Месе відвідала деокуповані території Херсонської та Запорізької областей. Вона встановила, що тортури застосовувалися переважно в місцях позбавлення волі, які перебували під контролем російської влади. 

Раніше ця комісія заявляла, що порушення, вчинені російськими військами в Україні, зокрема застосування тортур, можна кваліфікувати як злочини проти людяності.

Нагадаємо, раніше Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні оголосила, що виявила велику кількість «серйозних» воєнних злочинів Росії, однак не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу. У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п’ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1468
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду