Комісія ООН: Росіяни систематично катують українських військовополонених, і їх до цього заохочують «згори»

Комісія ООН: Росіяни систематично катують українських військовополонених, і їх до цього заохочують «згори»

15 Березня 2024
2652
15 Березня 2024
15:37

Комісія ООН: Росіяни систематично катують українських військовополонених, і їх до цього заохочують «згори»

2652
У новій доповіді Незалежна комісія ООН описує свідчення колишніх полонених про побиття, сексуальні тортури та нелюдські умови для життя в російських місцях позбавлення волі.
Комісія ООН: Росіяни систематично катують українських військовополонених, і їх до цього заохочують «згори»
Комісія ООН: Росіяни систематично катують українських військовополонених, і їх до цього заохочують «згори»

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні виявила нові докази катувань українських військовополонених у російських місцях позбавлення волі. Ці тортури мають систематичний характер, вочевидь заохочуються згори і є воєнним злочином. Про це йдеться в новій доповіді комісії, оприлюдненій у п'ятницю.

У доповіді Комісія основну увагу приділяє тортурам українських військовополонених, зокрема описуються випадки жахливого поводження з ними в декількох місцях тримання під вартою в Росії.

«Свідчення потерпілих показують всю нещадність та жорстокість цього поводження, що завдавало жертвам сильного болю та страждань під час тривалого утримання під вартою. Все це здійснювалося з кричущою зневагою до людської гідності та спричинило довготривалі фізичні та психічні травми», — йдеться в доповіді.

Зокрема, звіт посилається на розповідь одного українського військовополоненого, якого російська влада піддала тортурам у кількох місцях тримання під вартою. Він розповів про пережите у виправній колонії в місті Донський у Тульській області РФ — його там неодноразово піддавали тортурам і залишили напризволяще з переламаними кістками, вибитими зубами й гангреною на травмованій нозі.

Полонений розповів, що «втратив будь-яку надію і волю до життя» й намагався накласти на себе руки, але злочинці завадили йому і піддали подальшому побиттю. Після звільнення з полону військовослужбовця госпіталізували 36 разів.

Комісія повідомляє, що в більшості установ військовополонені піддавалися жорстокій процедурі «приймання» з побиттями та ударами електричним струмом. Тортури відбувалися під час допитів, коли полонених допитували про українські збройні сили та їхні військові частини.

За словами полонених, особливо жорстоке поводження застосовували до військових, захоплених у Маріуполі; вихідців із заходу України; до тих, хто не володів російською мовою; а також до всіх у періоди, коли російські збройні сили втрачали контроль над районами в Україні.

До методів катувань, що періодично застосовувалися, належали жорстокі та неодноразові побиття різними інструментами по різних частинах тіла.

У доповіді також детально описуються випадки катувань сексуального характеру. Колишні полонені-чоловіки повідомляли про погрози зґвалтування, небажані дотики під час інвазивних особистих оглядів і катування геніталій.

Доповідь наголошує, що в декількох розслідуваних місцях ув'язнення умови тримання під вартою були нелюдськими або такими, що принижують гідність. Жертвам здебільшого або відмовляли в медичній допомозі, або надавали її неадекватним чином.

«Жертви повідомили про жахливі страждання від голоду, і тому стали їсти черв'яків, мило, папір і залишки корму для собак, що призвело до різкого падіння ваги. У деяких місцях тримання під вартою доступ до душових і туалетів був обмежений, а в інших лише отвір у підлозі слугував туалетом», — ідеться в доповіді.

Внаслідок катувань колишні військовополонені повідомляли про труднощі з диханням, сном, ходьбою; про зламані кістки і вибиті зуби; про кровотечі, набряки, інфекції або гангрени кінцівок; про поганий зір і травмовані внутрішні органи.

Як ідеться в доповіді, інтерв'ю з російськими військовополоненими, зокрема з особами, які заявили, що вони є колишніми спецпризначенцями російської Федеральної служби виконання покарань, засвідчили, що таке поводження з військовополоненими, найімовірніше, заохочували згори або щонайменше допускали з очевидним почуттям безкарності.

Зокрема, один генерал пенітенціарної служби наказав своїм підлеглим «працювати жорстко і не щадити» полонених. За його словами, через ієрархічний характер пенітенціарної служби таке поводження могло відбуватися лише за наявності дозволу командування.

У своїй доповіді Комісія доходить висновку, що катування російською владою як цивільних, так і військовополонених, мають систематичний характер і є воєнним злочином. «Нещодавно проаналізована інформація свідчить про ієрархічний характер служб, причетних до вчинення катувань, поінформованість начальства та пануюче відчуття безкарності», — йдеться в доповіді.

Читайте також:

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2652
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду