Страти цивільних, обстріли, тортури і сексуальне насильство: Комісар ООН оприлюднив нові дані про російські злочини в Україні

Страти цивільних, обстріли, тортури і сексуальне насильство: Комісар ООН оприлюднив нові дані про російські злочини в Україні

19 Грудня 2023
2328
19 Грудня 2023
15:31

Страти цивільних, обстріли, тортури і сексуальне насильство: Комісар ООН оприлюднив нові дані про російські злочини в Україні

2328
Комісія ООН зафіксувала 142 страти цивільних осіб на окупованих територіях України з лютого 2022-го. Ще щонайменше сто цивільних загинули після того, як їх затримала російська влада.
Страти цивільних, обстріли, тортури і сексуальне насильство: Комісар ООН оприлюднив нові дані про російські злочини в Україні
Страти цивільних, обстріли, тортури і сексуальне насильство: Комісар ООН оприлюднив нові дані про російські злочини в Україні

Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрквиступаючи 19 грудня в Раді з прав людини в Женеві, оприлюднив нові дані щодо російських воєнних злочинів в Україні, зокрема страт цивільних осіб, смертей внаслідок невибіркових обстрілів, затримань та викрадень на окупованих територіях, тортур і жорстокого поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство тощо, передає «Радіо Свобода».

Зокрема, моніторинг ООН зафіксував 142 випадки страт цивільних осіб від лютого 2022 року на окупованій збройними силами Росії території України.

Тюрк наголосив, що моніторинг його офісу вказав на «грубі порушення міжнародного права і воєнні злочини, насамперед з боку сил Російської Федерації.

Серед них 142 випадки страт цивільних осіб від лютого 2022 року на території, контрольованій збройними силами РФ або окупованій Росією. На окупованій території ми задокументували широко поширені тортури і жорстоке поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство, а також велику кількість насильницьких зникнень».

Крім того, Тюрк повідомив, що станом на 4 грудня його офіс зафіксував і підтвердив понад 10 000 смертей серед цивільного населення внаслідок воєнних дій з лютого 2022 року, включаючи понад 560 дітей. Підтверджено, що ще 18 500 цивільних осіб зазнали поранення, багато з них у тяжкому стані. «Справжні втрати, ймовірно, значно вищі», — додав Тюрк.

За його словами, Росія «значною мірою не вжила належних заходів для захисту цивільних осіб і захищених цивільних об’єктів» від наслідків своїх обстрілів.

Він додав, що з 1 серпня по 30 листопада цього року його місія задокументувала 2440 убитих і поранених унаслідок обстрілів цивільних осіб в Україні, більшість із них від вибухової зброї широкого радіусу дії, такої як артилерійські снаряди і ракети, касетні боєприпаси і ракети, а також так звані баражуючі боєприпаси.

За словами Тюрка, більшість цих мирних жителів було вбито в районах Донеччини, Харківщини, Херсонщини і Запорізької області поблизу лінії фронту, і серед них була непропорційна кількість людей похилого віку, які не бажають або не можуть переселитися в більш безпечне місце.

Крім того, ООН задокументувала також значні втрати внаслідок ракетних ударів Росії по цілях у густонаселених житлових районах, часто далеко від лінії фронту. Одним із прикладів в ООН назвали ракетні обстріли Києва минулого тижня, в результаті яких було поранено понад 50 людей і пошкоджено кілька житлових будинків.

За даними місії, міни і вибухонебезпечні предмети спричинили понад 1000 жертв серед цивільного населення з лютого 2022 року. «Ця значна кількість мін і вибухових матеріалів на великих територіях України загрожує життю, правам і засобам існування українців як у найближчій, так і в довгостроковій перспективі», — заявили в ООН.

Комісія ООН також засудила російські ракетні обстріли зернових і транспортних об’єктів, необхідних для експорту продовольства. Такі напади загрожують критично важливому сектору економіки України і позбавляють людей у багатьох країнах критично важливого продовольства, заявив Тюрк.

Він додав також, що від лютого 2022 року в Україні було пошкоджено або зруйновано понад 1300 закладів освіти й охорони здоров’я — понад 100 з них за звітний період (від початку серпня до кінця листопада). Лише половина дітей в Україні можуть щодня відвідувати очні заняття, повідомив комісар ООН.

На територіях, окупованих Росією, включно з Кримом, ООН задокументувала випадки свавільних затримань і насильницьких зникнень місцевих чиновників, журналістів, громадянських активістів й інших цивільних осіб. Серед них — численні кримськотатарські активісти, сказав Тюрк.

За підрахунком ООН, з 24 лютого 2022 року щонайменше сто цивільних осіб загинули після того, як їх затримала російська влада. Щонайменше 39 із них перед смертю зазнали тортур. «Практика катування й інших видів жорстокого поводження широко поширена в місцях ув’язнення на окупованих Росією територіях. Багато випадків тортур, які ми задокументували, включають сексуальне насильство», — наголосив Тюрк.

За його словами, Росія не дозволила його місії отримати доступ до жодного зі своїх місць позбавлення волі на окупованих територіях — це перешкоджає повному підрахунку цих випадків. Офіс Тюрка також не має доступу до українських військовополонених, утримуваних Росією.

У місії наголосили, що є лише одне вирішення «цього трагічного і далекосяжного конфлікту» — справедливий мир. Вони закликали Росію негайно припинити застосування сили проти України.

Читайте також:

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2328
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду