Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини

Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини

4 Вересня 2023
1286
4 Вересня 2023
16:34

Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини

1286
Комісія ООН: У російських ЗМІ пролунали певні заяви, які, можливо, можуть трактуватись як підбурювання до геноциду. Але висновків наразі немає.
Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини
Комісія ООН наразі не дійшла висновку, що Росія чинить в Україні геноцид. Але є «серйозні» воєнні злочини

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме. Про це  повідомив голова комісії Ерік Месе, відповідаючи на запитання журналістів після пресконференції в Києві в понеділок, передає «Інтерфакс-Україна».

«На цьому етапі ми досі не дійшли висновку про те, що в Україні відбувається геноцид. Дозвольте мені сказати, що ми чудово усвідомлюємо занепокоєння та звинувачення щодо цього злочину. Ми розслідуємо це крок за кроком. Наразі ми не маємо достатніх доказів, які відповідали би правовим вимогам Конвенції про геноцид», — сказав Месе.

Він зазначив, що комісія продовжить розслідування. «Ми, наприклад, відзначали, що в російських ЗМІ пролунали певні заяви, які, можливо, можуть мати стосунок до питання підбурювання до геноциду. Це одна лінія, яку ми розглядатимемо, але висновків поки що немає», — пояснив голова комісії.

Водночас Месе наголосив, що комісія виявила велику кількість російських воєнних злочинів, і «це серйозні злочини».

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні надасть письмові звіти про свою діяльність Генеральній асамблеї в жовтні 2023 року та Раді ООН з прав людини в березні 2024 року. 

Як повідомлялося, члени Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні здійснили третій візит в Україну з 28 серпня по 4 вересня 2023 року.

Нагадаємо, 26 лютого 2022-го Україна подала позов проти Російської Федерації щодо порушення Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду та покарання за нього» («Конвенція про геноцид»). До позову долучились 32 країни.

У вересні Міжнародний суд ООН проведе публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо геноциду.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу. У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п'ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1286
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
244 дн. тому
Відосики найвеличнішого Брехуна не стали доказами. Брехнею можна збудувати тільки брехню розкрадання занепад і олігархізм. Небажання змінюватись веде до поразки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду