У Білому домі назвали дії ХАМАСу проти Ізраїлю геноцидом

У Білому домі назвали дії ХАМАСу проти Ізраїлю геноцидом

21 Листопада 2023
559
21 Листопада 2023
15:28

У Білому домі назвали дії ХАМАСу проти Ізраїлю геноцидом

559
«ХАМАС хоче стерти Ізраїль з карти світу. Без сумнівів, це геноцид»: так у Білому домі відреагували на закиди президенту Байдену у підтримці «геноциду» щодо палестинців у Газі.
У Білому домі назвали дії ХАМАСу проти Ізраїлю геноцидом
У Білому домі назвали дії ХАМАСу проти Ізраїлю геноцидом

Сполучені Штати Америки вважають, що дії та наміри ХАМАСу проти Ізраїлю є проявом геноциду щодо єврейського народу. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на пресбрифінгу у Вашингтоні, цитує Укрінформ.

«Те, що прагне ХАМАС, без сумнівів, це геноцид. Вони хочуть стерти Ізраїль з карти світу. Вони говорили про це публічно й не раз», — сказав Кірбі.

«Вони казали, що не зупинятимуся. Тож те, що сталося 7 жовтня, повторюватиметься знову й знову», — додав він.

Кірбі сказав, що ХАМАС чинив убивства й різанину невинних людей у їхніх власних будинках та на музичному фестивалі, і охарактеризував це як «геноцидні наміри».

Представник Білого дому також відреагував на заяви учасників протестів у США, які назвали самого президента Джо Байдена «геноцидним Джо» через його підтримку бойових дій Ізраїлю в Секторі Гази, які спричинили значні жертви серед цивільних.

Кірбі, зокрема, зазначив, що перша поправка Конституції США дозволяє людям висловлювати свої думки, і в адміністрації поважають це. Однак, продовжив він, Ізраїль не намагається знищити палестинський народ або стерти Сектор Гази з карти світу.

«Ізраїль намагається захиститися від терористичної загрози геноциду», — зазначив Кірбі.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Комітет Сенату США з міжнародних відносин визнав дії Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу. У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

При цьому Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні оголосила, що виявила велику кількість «серйозних» воєнних злочинів Росії, однак не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме. Утім, комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що деякі висловлювання, які лунають у російських державних та інших ЗМІ, можуть становити злочин підбурювання до геноциду.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п’ять кримінальних проваджень щодо геноциду проти українського народу. У ньому зокрема фігурують російські пропагандисти. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: Джон Кірбі / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
559
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
794
21.11.2023 15:25
Оксана Романюк, «Інститут масової інформації»
516
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду