За останні пів року в Україні гинуло в середньому 6 цивільних на день, — ООН

За останні пів року в Україні гинуло в середньому 6 цивільних на день, — ООН

4 Жовтня 2023
696
4 Жовтня 2023
23:48

За останні пів року в Україні гинуло в середньому 6 цивільних на день, — ООН

696
В організації проаналізували ситуацію від лютого до липня 2023 року, вказавши, що за цей період зафіксували 1028 випадків загибелі цивільних в Україні і 3593 — поранень. В ООН наголошують, що фактична кількість жертв, імовірно, більша.
За останні пів року в Україні гинуло в середньому 6 цивільних на день, — ООН
За останні пів року в Україні гинуло в середньому 6 цивільних на день, — ООН

На 20-й місяць російського повномасштабного вторгнення в Україні загинули майже 10 тисяч цивільних людей, десятки тисяч були поранені, повідомила Моніторингова місія ООН із прав людини у новій доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, оприлюдненій 4 жовтня.

«Зокрема, протягом останніх шести місяців війна забирала в середньому шість цивільних життів на день. Ракетні атаки продовжують сіяти жах по всій Україні, руйнуючи житлові райони, ключові об’єкти інфраструктури і зернові та сільськогосподарські об’єкти, які часто розташовані далеко від лінії фронту. На окупованих Росією територіях цивільне населення потерпає від катування, жорстокого поводження, сексуального насильства та свавільних затримань. Сотні цивільних перебувають в ув’язненні, і їхнім сім’ям невідома їхня доля», — заявили в ООН.

В організації проаналізували ситуацію за шість місяців: від лютого до липня 2023 року, вказавши, що за цей період зафіксували 1028 випадків загибелі цивільних в Україні і 3593 — поранень.

При цьому в ООН наголошують, що фактична кількість жертв, імовірно, більша.

«Доповідь ООН зазначає, що спостерігачі за дотриманням прав людини продовжили документувати поширену практику катувань і жорстокого поводження з цивільними особами та військовополоненими з боку російської влади, що включає жорстокі побиття, ураження електричним струмом, імітації розстрілів, сексуальне насильство та поводження, що принижує людську гідність. Продовжилася практика утримання в жахливих умовах, зокрема: відсутність їжі та медичних послуг; переповненість камер; незадовільні побутові умови та антисанітарія; позбавлення сну; позбавлення зв’язку із зовнішнім світом. Росія досі відмовляє в доступі спостерігачам ООН з прав людини», — додається в доповіді Моніторингової місії.

Нагадаємо, як повідомив у вересні цього року голова незалежної міжнародної комісії ООН Ерік Месе журналістам у Києві, комісія ООН з розслідування порушень в Україні не дійшла висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме. 

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: наслідки удару по Умані 28 квітня 2023 року / «Кореспондент»


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
696
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду