detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
25.09.2023 16:47
Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду
Комісія ООН: Окремі висловлювання в російських ЗМІ можуть становити злочин підбурювання до геноциду
Комісія також встановила, що Росія систематично проводить жорстокі тортури українців, аж до смертельних випадків, у місцях позбавлення волі, які перебувають під контролем російської влади.

Незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що деякі висловлювання, що лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду. Комісія наразі продовжує свої розслідування з цього питання. Про це повідомляє «Бабель», посилаючись на звіт комісії, який отримали журналісти.

Крім того, як передає Reuters, голова комісії Ерік Месе під час доповіді в Раді ООН з прав людини в Женеві 25 вересня заявив, що Росія застосовувала на окупованих частинах України методи тортур, які були настільки жорстокими, що деякі з її жертв були закатовані до смерті. 

Він повідомив, що його команда зібрала додаткові докази масовості й системності застосування тортур російськими збройними силами в районах, які перебувають під їхнім контролем.

«У деяких випадках тортури застосовувалися з такою жорстокістю, що призвели до смерті жертви», — сказав Месе.

Комісія Месе відвідала деокуповані території Херсонської та Запорізької областей. Вона встановила, що тортури застосовувалися переважно в місцях позбавлення волі, які перебували під контролем російської влади. 

Раніше ця комісія заявляла, що порушення, вчинені російськими військами в Україні, зокрема застосування тортур, можна кваліфікувати як злочини проти людяності.

Нагадаємо, раніше Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні оголосила, що виявила велику кількість «серйозних» воєнних злочинів Росії, однак не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу. У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п’ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY