Україна вимагає від ОБСЄ доєднатися до розслідування дій росЗМІ щодо підбурювання до геноциду

Україна вимагає від ОБСЄ доєднатися до розслідування дій росЗМІ щодо підбурювання до геноциду

28 Вересня 2023
1344
28 Вересня 2023
16:25

Україна вимагає від ОБСЄ доєднатися до розслідування дій росЗМІ щодо підбурювання до геноциду

1344
За твердженням американського історика Тімоті Снайдера, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».
Україна вимагає від ОБСЄ доєднатися до розслідування дій росЗМІ щодо підбурювання до геноциду
Україна вимагає від ОБСЄ доєднатися до розслідування дій росЗМІ щодо підбурювання до геноциду

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк закликав представницю ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Терезу Рібейро доєднатися до розслідування Комісії ООН фактів підбурювання до геноциду українців у російських ЗМІ. Про це повідомляє власний кореспондент «Укрінформу» у Відні.

Я відомо, днями незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що деякі висловлювання, що лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду

«Риторика, що транслюється російськими державними та іншими ЗМІ, може бути підбурюванням до геноциду. Саме це питання — дегуманізаційні кампанії Росії — неодноразово порушувалося в постійній Раді ОБСЄ з боку України та інших держав-учасниць. Ми вважаємо, що представник з питань свободи ЗМІ в рамках свого мандату міг би зробити цінний внесок у розслідування, яке проводить Комісія ООН», — сказав Цимбалюк.

За його словами, це підбурювання до геноциду свідчить про те, що Росія налаштована на вчинення подальших злочинів, якщо її не зупинити.

Цимбалюк також нагадав, що в останній доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні йдеться про систематичні випадки катувань, сексуального та гендерного насильства з боку російських окупаційних військ в Україні. За його словами, грубі порушення прав людини стали ще однією зброєю Росії проти цивільного населення.

«Поки російські дипломати цинічно закликають до професійного діалогу без емоцій в рамках ОБСЄ, російські солдати без емоцій катують до смерті цивільних на окупованих територіях. Те саме стосується зґвалтувань та сексуального насильства, скоєних росіянами. Часто, як підтвердила Комісія, членів сім'ї тримали в сусідній кімнаті, таким чином змушуючи їх чути ті злочини, що відбувалися. Хіба це не катування? І, на відміну від російських дипломатів, жертви сексуального насильства не мають такого привілею, як процедурне застереження», — зазначив Цимбалюк.

Український посол також засудив спроби Росії прикрити власні злочини нібито «боротьбою з неонацизмом» та історичними маніпуляціями. За його словами, підбурювання до геноциду та кампанія дегуманізації в РФ, посилання на «історичні землі» та «єдиний народ», знищення інакодумців та придушення протестів, викрадення та депортація дітей, перевиховання та фільтрація, масові поховання та катування цивільного населення, поділ людей на «наших і ненаших» — «це яскраві свідчення чуми, яка, як ми всі думали, залишилася в минулому». «І ця чума — в російському домі», — додав дипломат.

Нагадаємо, раніше незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні оголосила, що виявила велику кількість «серйозних» воєнних злочинів Росії, однак не дійшла наразі висновку про те, що в Україні відбувається геноцид, але розслідування триватиме.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу. У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки збирає базу даних геноцидальної риторики російських посадовців та пропагандистів.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що правоохоронці в контексті російської агресії розслідують п’ять кримінальних проваджень щодо геноциду. У провадженні щодо геноциду українського народу фігурують російські пропагандисти.

Американський історик Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду в діях Росії проти України. За його словами, «у ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду».

Читайте також:

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду