Російська пропаганда змінила тактику: замість поширювати смішні фейки почала грати на чутливих для українців темах

Російська пропаганда змінила тактику: замість поширювати смішні фейки почала грати на чутливих для українців темах

19 Вересня 2023
1583
19 Вересня 2023
17:19

Російська пропаганда змінила тактику: замість поширювати смішні фейки почала грати на чутливих для українців темах

1583
За спостереженнями експертів, в інформаційному просторі вже не з’являються абсурдні вкиди про «чорну трансплантологію» та «біолаболаторії», натомість спостерігається нагнітання на темах мобілізації, опалювального сезону, корупції тощо.
Російська пропаганда змінила тактику: замість поширювати смішні фейки почала грати на чутливих для українців темах
Російська пропаганда змінила тактику: замість поширювати смішні фейки почала грати на чутливих для українців темах

Російська пропаганда змінила тактику ведення інформаційної війни, перейшовши від поширення відверто абсурдних фейків до використання чутливих для суспільства тем. Це відзначила керівниця департаменту збору та моніторингу інформації Центру протидії дезінформації РНБО Аліна Бондарчук, виступаючи на пресконференції у Медіацентрі «Україна — Укрінформ».

«Росія відмовилася вкидати смішні фейки, над якими ми лише жартували, і перейшла до тем, які можуть викликати дискусії», — поділилася спостереженнями експертка.

Аліна Бондарчук

За її словами, в інформаційному просторі вже не з’являються абсурдні фейки про «чорну трансплантологію» і «біолабораторії», натомість спостерігається нагнітання на темах мобілізації, опалювального сезону, економічної ситуації, корупції.

Бондарчук зауважила, що найпоширеніші російські наративи стосуються чутливих тем: «Наша кількість загиблих, прильоти. Зараз іде розслідування за фактом обстрілу Костянтинівки, типу була це наша ракета чи ні. Тобто абсолютно все, що стосується чутливих тем, які стосуються українців».

Своєю чергою лідерка проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко розповіла про те, що обстріл Костянтинівки зараз є топтемою, і дослідження журналістів-розслідувачів дають «різні результати».

«Не видно уламків ракети, не можна точно ідентифікувати, що відбулося, але Росія продовжує тиснути на цю тему і вкидати багато версій. Таке ми спостерігали з попередніми масованими атаками по цивільних об’єктах: вкидається така кількість версій, що людина просто плутається в них, перенасичується темою, чіпляється за якусь одну, запам’ятовує її і забуває про інші тези», — сказала Світлана Сліпченко.

Світлана Сліпченко

Водночас, за її словами, червоною ниткою через російську пропаганду проходить теза про те, що винна в цьому саме Україна і атака була нібито з боку України.

Експертка також наголосила, що наратив про те, що Збройні сили України нібито цілеспрямовано обстрілюють місця скупчення людей у Донецькій і Луганській областях, Росія активно використовує з 2014 року. Він був ключовим в обґрунтуванні того, чому «потребують захисту» жителі сходу України. А останні півтора року Росія поширює цей наратив і на інші тимчасово окуповані території.

На думку Сліпченко, ці тези й надалі поширюватимуться в українських та іноземних медіа, аби «викликати відчуття, що не все так однозначно, треба розбиратися, треба почекати».

Як повідомляв «Детектор медіа», у СтратКомі ЗСУ закликали дочекатися результатів офіційного розслідування за фактом ракетного удару по ринку в місті Костянтинівка Донецької області, який стався 6 вересня і забрав життя 16 людей. Таким чином СтратКом відреагував на статтю The New York Times, у якій стверджується, що удар по Костянтинівці був «трагічним нещасним випадком», до якого призвело падіння української ракети, а не російський обстріл.

Відреагували на статтю NYT і в СБУ. Пресслужба відомства повідомила Liga.net про те, що міський ринок в Костянтинівці окупанти обстріляли з комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії. 

При цьому, як зауважили у СтратКомі ЗСУ, будь-якими коментарями чи припущеннями з цього приводу «можуть скористатися і обов’язково скористаються російські пропагандисти».

Колаж: «Детектор медіа»

Фото: «Укрінформ»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1583
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду