detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
30.08.2023 19:42
Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії
Українські фільми потрапили до селекційного списку Європейської кіноакадемії
На Європейський кіноприз претендують фільми «Звідки куди», «Батьківщина» та «Ми не згаснемо».

До списку з 14 фільмів, які претендують цього року на премію Європейської кіноакадемії в категорії «Найкращий документальний фільм», увійшли три українські копродукційні кінокартини: «Звідки куди» режисера Мачека Хамели (Польща, Франція, Україна), «Батьківщина» режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча (Швеція, Норвегія, Україна), а також «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко (Україна, Польща, Франція).   

Європейська кіноакадемія нагороджує найкращих діячів кіноіндустрії в 10 категоріях, починаючи з 1988 року. До 1996 року Європейський кіноприз (European Film Awards) називався «Фелікс» (Felix Awards). У 2023 році церемонія вручення премій відбудеться 9 грудня в Берліні.

Прем’єра картини польського документаліста Мачека Хамели «Звідки куди» про евакуацію українців, які залишають свої домівки задля порятунку, відбулась на цьогорічному Одеському міжнародному кінофестивалі. Там стрічка здобула нагороду в номінації «Найкращий документальний фільм». На рахунку цього фільму також дві нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю Planete Doc Review, зокрема за найкращий польський фільм, а також відзнака від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів.

Фільм «Батьківщина» співрежисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча про дідівщину в білоруській армії брав участь у багатьох міжнародних кінофестивалях, зокрема й у цьогорічному ОМКФ, а також у DocsBarselona, Сієтлі, чеському One World International Human Rights Documentary Film Festival. «Батькіщина» має нагороду як Найкращий фільм від данського CPH:DOX, goEast у німецькому Вісбадені та Приз глядацьких симпатій від Краківського міжнародного кінофестивалю.

Світова прем’єра стрічки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» відбулась у червні цього року на Берлінале-2023. З того часу картину бачили на ризькому фестивалі «Артдокфест», Thessaloniki Documentary Festival у Греції, швейцарському International Film Festival and Forum on Human Rights — FIFDH, Luxembourg City Film Festival, кінофестивалях у Чехії, Австрії, Німеччині, у Києві тощо. Картина має нагороди як Найкращий документальний фільм від One World Prague, Crossing Europe Linz, goEast Wiesbaden, Docudays UA, ОМКФ-2023, Zlin Film Festival, а також інші відзнаки.

Читайте також:

У серпні 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців у трьох номінаціях.

Режисер Андрій Загданський став лауреатом премії «Золота дзиґа»-2023 за внесок у розвиток українського кінематографа.

Фото: скриншот

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY