Гранти Netflix: кінематографісти обурені умовами конкурсу, а Українська кіноакадемія вважає їх прозорими

Гранти Netflix: кінематографісти обурені умовами конкурсу, а Українська кіноакадемія вважає їх прозорими

17 Вересня 2022
2839
17 Вересня 2022
20:21

Гранти Netflix: кінематографісти обурені умовами конкурсу, а Українська кіноакадемія вважає їх прозорими

2839
Після резонансу, який викликали результати конкурсу у професійному середовищі, Дарія Бассель відмовилася від фінансування проєктів-переможців, до яких має стосунок як продюсерка. Це майбутні фільми Ірини Цілик та Ольги Журби.
Гранти Netflix: кінематографісти обурені умовами конкурсу, а Українська кіноакадемія вважає їх прозорими
Гранти Netflix: кінематографісти обурені умовами конкурсу, а Українська кіноакадемія вважає їх прозорими

Представники Української кіноакадемії вперше прокоментували «Детектору медіа» ситуацію з конкурсом проєктів в межах Грантової програми розробки сценаріїв від Української кіноакадемії у співпраці з Netflix.

З одного боку, 48 кінопроєктів отримали фінансову підтримку на розробку і розвиток. З іншого, кінематографісти звинуватили Українську кіноакадемію і своїх колег у конфлікті інтересів: переможцями стали 6 з 9 членів журі. Через резонанс довкола цієї ситуації одна з переможниць конкурсу, кінопродюсерка Дарія Бассель, відмовилася від фінансування двох проєктів-переможців.

Організатори програми висловили спільну позицію. Як вони вважають, сумнівів щодо прозорості конкурсу та етики членів журі не повинно бути. «Усі експерти мають потужний досвід у кінематографі, необхідний для оцінювання поданих на Програму матеріалів. Вони є чинними кінопрофесіоналами та постійно працюють над власними проєктами, якість яких неодноразово підтверджувалась міжнародними кінофестивалями. Правила участі експертів були чітко визначені в їхніх контрактах та відповідають загальноприйнятій практиці в галузі, коли експерти можуть подавати свої проєкти, але не мають права голосувати за них», – йдеться в спільному коментарі представників Української кіноакадемії.

Як вони наголошують, експерти ознайомилися з правилами конкурсу, які виключали маніпуляції: «Перед стартом оцінювання експерти були проінструктовані щодо того, що не можуть голосувати за власні проєкти, і у випадку конфлікту інтересів зобов’язані заявити про самовідвід. У таких випадках проєкт розглядався тільки на основі голосів інших експертів. Усі експерти дотримались наданих інструкцій. Окрім того, розглядаючи всі 717 отриманих проєктів у різних категоріях, експерти не бачили оцінок один одного і не могли на них вплинути. Результати підраховувались шляхом виведення середнього арифметичного балу по кожному проєкту».

Самі ж кінематографісти продовжують критикувати конкурс. Його учасники кажуть про провал комунікації. Її, до речі, вела PR-агенція на замовлення Netflix.

Зокрема, членкиня журі Дарія Бассель у своєму дописі зазначила: «Прогалини в комунікації навколо конкурсу спровокували звинувачення в корупції, які не мають під собою жодних підстав». Не зовсім чітко були донесені умови конкурсу і на думку голови Української гільдії режисерів Жанни Максименко-Довгич, яка відзначила: «Щодо ситуації, в яку організатори конкурсу поставили журі, не оприлюднивши перед конкурсом правила, в яких передбачалася можливість для проєктів членів журі брати участь у конкурсі, була закладена міна уповільненої дії».

Спостерігачі зі сфери кіноіндустрії переконані, що слід не допускати саму ситуацію, коли когось можна звинуватити у конфлікті інтересів. Зокрема, колишній директор Довженко-Центру Іван Козленко назвав такий конкурс «корупційним».

Документаліст, викладач КНУ імені Карпенка-Карого Дмитро Тяжлов звертає увагу на те, що регламент цього конкурсу подібний на правила пітчингів Держкіно, які самі ж кінематографісти критикували і засуджували. «Частково цей регламент дуже схожий на регламент експертного оцінювання ДержКіно України, в якому експерти мають право подавати свої проекти в ті категорії, які ж вони і оцінюють, за умови неможливості оцінювання свого проекту. Однак це ніяк не запобігає ризику того, що експерт має можливість заниження оцінки іншим проектам, що і мало місце в минулому», – йдеться в розборі ситуації на фейсбук-сторінці «Всеукраїнський портал документального кіно», яку започаткував Тяжлов.

Активно діляться думками про конкурс й критики, котрі, як вони визнають, не обізнані з системою грантів. 

Загалом, як відзначила Жанна Максименко-Довгич, попри виявлені спірні моменти у конкурсі, реакція на перелік переможців вказує на брак солідарності серед кінематографістів: «Якщо відірватися від конкурсу, то доводиться вкотре констатувати, що атмосфера в кіногалузі не є здоровою. Нам як бракувало, так і бракує відкритої дискусії про стан справ, про доброчесність, про закони, які переписуються під конкретних учасників ринку».

Компанія Netflix від початку відмовилася від будь-якої участі чи ухваленні рішень у Грантовій програмі, надавши переможцям фінансування та можливість долучитися до освітніх програм.

Нагадаємо, конкурс Української кіноакадемії та Netflix приймав заявки з 28 липня до 18 серпня. До участі у програмі було подано 717 проєктів, які пройшли технічний відбір. Їх оцінювала команда українських експертів – фахових представників кіноіндустрії.

В результаті 48 проєктів перемогли у трьох категоріях: повнометражні ігрові фільми, ігрові серіали  та документальні фільми й серіали. Кожна з команд у складі продюсера та сценариста отримає грант у розмірі 15 тисяч доларів на розробку сценарію, а також можливість долучитися до ексклюзивних онлайн-сесій з міжнародними експертами галузі.

Заявки оцінювали кіноексперт, артдиректор Української кіноакадемії Олександр Шпилюк, документаліст Сергій Буковський, продюсер і член Правління та Відбіркової Ради Геннадій Кофман, режисерка і сценаристка Аліна Горлова, продюсерки Наталія Стрибук та Олеся Лук’яненко, директорка індустрійної платформи Docudays UA Дарія Бассель, національний представник України в Eurimages Сергій Зленко, продюсер та сценарист Олексій Гладушевський.

Серед переможців конкурсу є проєкти 6 членів журі конкурсу: 

• Ігровий серіал «Моє серце – сталь». Сценаристка Аліна Семерякова, продюсерка Наталія Стрибук.

• Ігровий серіал «Тіна». Сценарист Аркадій Непиталюк, продюсерка Олеся Лук'яненко .

• Повнометражний ігровий фільм «Втручання». Сценарист Євген Тунік, продюсер Олексій Гладушевський.

• Документальний фільм «Блаженні». Сценарист Андрій Лисецький, продюсер Геннадій Кофман.

• Документальний фільм «Червона зона». Сценаристка Ірина Цілик, продюсерка Дарія Бассель.

• Документальний фільм «Переміщені» (робоча назва). Сценаристка Ольга Журба, продюсерка Дар'я Бассель.

• Документальний проєкт «Дні, які хочеться забути». Сценаристка Аліна Горлова, продюсер Максим Наконечний.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2839
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
558 дн. тому
По-перше, ніякого Довженко-Центру не існує і ніколи не існувало: ця держустанова ОФІЦІЙНО називається "Національний центр Олександра Довженка". Коли цю офіційну назву зі словом "національний" вперто намагаються в публічному просторі замінити чимось іншим, то особисто в мене складається враження, що в такий спосіб намагаються спростити процес прихватизації цієї установи з допомогою "розмивання" її статусу. А по-друге, перш ніж когось звинувачувати в корупції, "екс-директору Довженко-Центру" Івану Козленку, непогано було б, наприклад, самому пройти поліграф з цього дражливого для суспільства питання.
ДИВНО
558 дн. тому
"ДМ", а хто автор цієї новини? Ось ця фраза: Активно діляться думками про конкурс і критики, яких умовно можна звати любителями. Вони, вочевидь, не знають специфіки таких конкурсів і вважають, що члени журі просто проголосували за власні проєкти або ж могли домовитися про бали. Хто її автор? Бо, якщо автор новини цитує когось, то не зрозуміло, кого саме? А якщо висловлює власну думку, то скажіть, як висловлення власного оціночного судження може бути у рубриці новин і без авторства цієї новини?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду