Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно

Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно

26 Лютого 2022
1375
26 Лютого 2022
13:26

Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно

1375
«Виключити з Eurimages, позбавити акредитації FIAPF Московський міжнародний кінофестиваль»... Міжнародні інституції та фахівці мають пам'ятати, до чого призводить лояльність до культури культури держави-агресора, йдеться в заяві.
Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно
Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно

Українська кіноакадемія закликала бойкотувати російське кіно на всіх рівнях. Про це йдеться в заяві, адресованій міжнародним інституціям та кінопродюсерам.

Як ідеться в заяві, до програм більшості світових кінофестивалів регулярно допускаються по кілька фільмів, створених Росією, а на їхнє просування витрачаються значні ресурси.

«Результатом цієї діяльності є не лише поширення пропагандистських меседжів і викривлених фактів. Це також сприяє підвищенню серед населення країн з усього світу лояльності до російської культури – культури держави-агресора, яка розв’язала безпідставну й неспровоковану війну в центрі Європизазначається у зверненні. — Навіть сама присутність російських фільмів у програмі світових кінофестивалів створює ілюзію причетності Росії до цінностей цивілізованого світу».

Українська академія закликає виключити Росію з Eurimages, не допускати фільми виробництва РФ на міжнародні кінофестивалі, позбавити акредитації FIAPF Московський міжнародний кінофестиваль. Також, як ідеться в заяві, важливо припинити будь-яку співпрацю із виробниками російського кіно.

Підписати петицію можна за цим посиланням.

Повний текст заяви: 

«Шановні кінематографічні інституції та кінопрофесіонали! Ми, члени Української кіноакадемії, від імені спільноти українських кінопрофесіоналів і діячів культури закликаємо до бойкоту творів російського кінематографа.

Як відомо, з лютого 2014 року Російська Федерація веде війну проти України, виступаючи агресором. Росія анексувала Автономну Республіку Крим та окупувала частину Луганської та Донецької областей – території, які належать Україні.

Російський режим регулярно здійснює воєнні злочини проти українського мирного населення – як у зазначених вище регіонах, так і на прилеглих до них територіях.

21 лютого 2022 року Російська Федерація визнала незалежними квазіреспубліки «ДНР» і «ЛНР»: в межах як окупованих територій, так і підконтрольних Україні. А також ввела сюди війська. 24-25 лютого Росія провела ракетні обстріли по всій території України та розпочала збройний наступ у п’яти областях – зі свого і білоруського кордонів, та із Криму.

Розв’язування війни в Україні – це наступ на цивілізований світ із демократичним устроєм, злочин, який здійснюється в центрі Європи. Але в час, коли світові держави впроваджують проти Російської Федерації економічні та політичні санкції, ця країна продовжує свою активну діяльність у культурному полі.

Зокрема, до програм більшості світових кінофестивалів регулярно допускаються по кілька фільмів, створених Росією, а на їхнє просування витрачаються значні ресурси. Результатом цієї діяльності є не лише поширення пропагандистських меседжів і викривлених фактів. Це також сприяє підвищенню серед населення країн з усього світу лояльності до російської культури – культури держави-агресора, яка розв’язала безпідставну й неспровоковану війну в центрі Європи.

Навіть сама присутність російських фільмів у програмі світових кінофестивалів створює ілюзію причетності Росії до цінностей цивілізованого світу.

Враховуючи перелічені вище факти, закликаємо:

Раду Європи – виключити Російську Федерацію з Eurimages та з числа країн-учасників Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво;

фестивалі – не допускати в конкурсні та позаконкурсні програми фільми, вироблені Російською Федерацією, або в копродукції з нею;

Міжнародну федерацію асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) – позбавити акредитації FIAPF Московський міжнародний кінофестиваль.

Продюсерів – припинити будь-який бізнес з суб’єктами підприємницької діяльності Російської Федерації та не передавати права інтелектуальної власності на будь-які фільми на територію РФ. Закликаємо розірвати з ними усі контракти. Пам’ятайте, що з бізнесу, який використовуватиме ваші фільми сплачуються податки до бюджету РФ, з якого фінансується армія, що порушила кордони незалежної держави, та купуються ракети, якими бомблять мирне населення Європи.

Дистриб’юторів – звернути увагу, що за контрактами, які ви укладаєте на територію РФ, фільми нелегально розповсюджуються і на юридичну територію України, а саме: на тимчасово окуповані території Криму, та т.зв. “ДНР” та “ЛНР”. Видаючи такі ліцензії (зокрема, виготовляючи ключі kmd для кінотеатрів) ви також фактично порушуєте український суверенітет. Адже зараз фільми потрапляють в обіг на ці території за контрактами, в яких ці території визнаються територіями РФ.

Європейську асоціацію аудіовізуальних виробників (CEPI) та Європейську асоціацію комерційних фільм продюсерів (CFP-E) - закликати членів асоціації припинити будь-яку співпрацю з виробниками аудіовізуальної продукції, що підтримують агресію проти України, зокрема розповсюдження на території країн членів-асоціації аудіовізуальних творів за участі акторів та публічних осіб, що підтримують злочинні дії Російської Федерації

Підписати петицію: https://chng.it/GFywhGb4SX».

На фото: зруйнований під час нічного обстрілу російськими військами будинок на вулиці Кошиця, 7А у Києві. Фото із соцмереж

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1375
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду