Звіт Держкіно: У 2023-му українське кіно принесло у держбюджет 31,4 млн грн

Звіт Держкіно: У 2023-му українське кіно принесло у держбюджет 31,4 млн грн

23 Листопада 2023
1134
23 Листопада 2023
12:56

Звіт Держкіно: У 2023-му українське кіно принесло у держбюджет 31,4 млн грн

1134
Сума коштів, які цьогоріч держава отримала від українських фільмів, у 4,5 рази більше, ніж торік.
Звіт Держкіно: У 2023-му українське кіно принесло у держбюджет 31,4 млн грн
Звіт Держкіно: У 2023-му українське кіно принесло у держбюджет 31,4 млн грн

Державне агентство України з питань кіно опублікувало звіт щодо своєї діяльності з 1 січня до 16 жовтня 2023 року. За даними звіту, цьогоріч українське кіно принесло державі рекордну суму — 31,4 млн грн. Це у 4,5 рази більше, ніж минулого року, звертають увагу журналісти «Forbes Україна».

«Якщо Держкіно фінансово підтримує виробництво фільму, отримує відсоток прибутку від його комерційного використання. Розмір відсотку завжди різний; його фіксують у договорі між продюсерами та Держкіно. Гроші надходять до спецфонду держоргану», — пояснюють журналісти «Forbes Україна».

Найприбутковіші для України фільми 2023 року:

«Мавка» — Держкіно вклало 49,5 млн грн, отримало 12,4 млн;

«Довбуш» — 65 млн грн вклало та 1,9 млн повернулися;

«Люксембург, Люксембург» — 20 млн та 6,3 млн відповідно;

«Снайпер. Білий ворон» — 24 млн і 2,2 млн грн відповідно.

«За останні п’ять років найбільшу суму спецфонду Держкіно приніс фільм “Студії Квартал 95” “Я, ти, він, вона”. У 2019-му до спецфонду надійшло 13,3 млн грн. Впродовж тривалого часу цей фільм був найбільш касовим українським фільмом в Україні, бо зібрав 71 млн грн за весь час прокату. У березні 2023-го титул відійшов “Мавці”», — зазначають у «Forbes Україна». 

На думку продюсерки та співзасновниці Української кіноакадемії Юлії Сінькевич, найближчим часом не варто чекати суттєвого зростання надходжень у спецфонд Держкіно, оскільки в українському кіно наразі не очікується великих релізів.

Читайте також:

Як писав «Детектор медіа» раніше, 10 жовтня цього року Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Деякі питання функціонування Державного реєстру фільмів», яка скасовує вимогу для підприємців отримувати державне посвідчення на право розповсюдження та демонстрування фільмів. 

За даними звіту Державного агентства України з питань кіно, протягом поточного року за підтримки Держкіно було створено 13 фільмів. Крім того, на стадії виробництва перебувають 111 проєктів, а 10 стрічок — у знімальному періоді.

У березні 2022-го українські продюсери створили об’єднання, щоб знімати документальні проєкти про російську військову агресію проти України.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Читайте також
04.10.2023 13:37
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 299
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду