detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
28.06.2023 12:31
«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів
«Довженко-Центр» проти Держкіно: завтра в суді сторони перейдуть до дебатів
На попередньому судовому засіданні сторона Держкіно зробила спробу «штучно затягнути розгляд справи», розповіли в «Довженко-Центрі».

Учора, 27 червня, у Господарському суді міста Києва відбулось чергове судове засідання у справі про скасування наказу Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації «Довженко-Центру». Згідно з процедурою, суд мав перейти до розгляду справи по суті, але сторона відповідача (Держкіно) зробила спробу «штучно затягнути» цей процес, повідомив «Довженко-Центр» на своїй фейсбук-сторінці.

«Адвокати Держкіно вкотре подавали клопотання про закриття провадження у справі. Суд його відхилив.

Тоді адвокати Держкіно попросили перерву в розгляді справи. Вони відмітили, що нещодавно Кабінет Міністрів не прийняв Стратегію розвитку кінематографії та дав Держкіно два місяці на доопрацювання цього документа. Окремі пункти цієї «стратегії» стосувалися “Довженко-Центру”, а саме його реорганізації, яку в останній редакції документа завуальовано назвали "оптимізацією".

Адвокати Держкіно зазначили, що за два місяці питання реорганізації може втратити актуальність. А може і ні. Оскільки представником Держкіно було висловлено припущення, не підтверджене жодними офіційними документами, суд не мав підстав чекати затвердження згаданої "стратегії" і штучно затягувати розгляд справи.

Розглянувши всі докази, суддя Борисенко призначила дату наступного засідання у справі “Довженко-Центру” проти Держкіно на четвер, 29 червня, 10:00. На цьому засіданні сторони перейдуть до дебатів і, можливо, вже буде винесено рішення», — йдеться у дописі «Довженко-Центру».

Кіноінституція також закликає журналістів і активних громадян «долучитись до історії і стати свідками вирішення спору щодо реорганізації "Довженко-Центру"».

Засідання відбудеться в Господарському суді міста Києва за адресою вул. Богдана Хмельницього, 44-Б, зал №20.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що юридична компанія Axon Partners подала до суду позов із вимогою до Державного агентства України з питань кіно укласти контракт із Оленою Гончарук як із переможницею конкурсу на посаду генерального директора «Довженко-Центру».

6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

За законом, підписання контракту з Гончарук мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023 року.

22 лютого стало відомо, що Державне агентство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук.

Крім цього, ми повідомляли, що 22 червня Урядовий комітет з питань європейської та євроатлантичної інтерграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики планував розглянути проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку кіно в Україні на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації».

У відповідь на це професійна спільнота виступила зі зверненням до віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Представники кіноспільноти звертали увагу урядовиці, що «Стратегія розвитку кіно в Україні на період до 2027 року» не була обговорена з громадськістю, що є порушенням.

На фото — кадр із фільму режисера Юрія Іллєнка «Криниця для спраглих» (1965) / фейсбук-сторінка «Довженко-Центру»

 

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY