В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного

В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного

21 Червня 2023
651
21 Червня 2023
13:31

В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного

651
На фейковому сайті пропагандисти опублікували фейкову статтю, в якій цитують фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ. Наприкінці стаття підводить до думки, начебто Україні потрібний Залужний, а не президент-зрадник.
В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного
В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного

В інтернеті з’явився черговий фейковий сайт українського видання «РБК-Україна». Про це повідомив фактчекінговий проєкт «По той бік новин».

На фейковому сайті російські пропагандисти опублікували неправдиву статтю під назвою «Залужний розставив усе на свої місця». У ній від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитують фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

«Стаття побудована у вигляді авторської колонки, де Браславський нібито розмірковує про перспективи контрнаступу і приходить до думки, що Україні потрібні Залужні, а не президент-зрадник. Якщо дуже коротко, росіяни намагаються нав’язати українським читачам думку, що "все пропало", контрнаступ провалився, Зеленський всіх злив, зброї більше не буде і такі інші брехливі і занепадницькі наративи», — пишуть «По той бік новин». 

Фейковий сайт повністю імітує справжній — навіть усі лінки ведуть на нього. Різниця лише в адресному рядку. За інформацією сервісу перевірки доменів Whois, ресурс із доменним ім’ям «РБК медіа» (насправді назва дещо інакша, але фейсбук уже розпізнав шахрайство і блокує його) зареєстрували в лютому 2023 року. Справжній домен «РБК Україна» — rbc.ua.

Про те, що заскринений допис Залужного — фейковий, свідчить структура публікації, пишуть «По той бік новин». Сам текст розміщений у віконці фейсбуку, а от назва облікового запису — в твітері (про це свідчить фірмова «пташка» цієї соцмережі про верифікацію).

Нагадаємо, у березні редакція «РБК-Україна» вже зверталася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Крім того, у квітні редакція Obozrevatel повідомила, що в мережі з'явилась фальшива сторінка, яка візуально імітує вигляд сайту, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Тоді ж Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com. Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому розмістили буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Скриншот: «По той бік новин»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду