У Франції виявили ще кілька інформаційних спецоперацій Росії, — експертка

У Франції виявили ще кілька інформаційних спецоперацій Росії, — експертка

26 Квітня 2024
390
26 Квітня 2024
13:15

У Франції виявили ще кілька інформаційних спецоперацій Росії, — експертка

390
Зокрема, росіяни створюють клони мейнстримних ЗМІ, де поширюють пропаганду, «завалюють» фактчекерів фейковою інформацією, а також створюють сайти, які продукують наративи, створені ШІ 15 різними мовами.
У Франції виявили ще кілька інформаційних спецоперацій Росії, — експертка
У Франції виявили ще кілька інформаційних спецоперацій Росії, — експертка

Французький орган протидії іноземному впливу Viginum викрив ще декілька російських інформаційних спецоперацій, спрямованих на різні країни світу. Про це розповіла в подкасті «(не)Безпечна країна» Крістін Дюґуен-Клеман, геополітична аналітикиня й дослідниця, яка спеціалізується на стратегіях впливу, кібернетиці та штучному інтелекті, повідомляє «УП».

Зокрема, йдеться про інформаційну операцію «Двійник», якою керувала Росія. В рамках неї протягом приблизно одного року Росія створювала клони мейнстримних ЗМІ і поширювала на них репутаційні атаки на Україну, намагаючись розколоти єдність між державами Європейського Союзу.

Нещодавно експерти виявили ще одну спецоперацію РФ під назвою «Матрьошка», яка спрямована на фактчекерів. У її рамках фейкові акаунти звертаються до фактчекерів або до основних мейнстримних ЗМІ з проханням перевірити певну інформацію, яка свідомо є фейковою.

«І якщо ви відмовляєтесь, вони можуть підживлювати свої наративи, мовляв: "Бачите, це і є цензура. Вони кажуть, що хочуть перевіряти факти, але не роблять цього, коли ми даємо інформацію". З іншого боку, ви можете сказати: "Гаразд, я збираюся перевірити ці речі". Але ви не зможете бути одночасно в двох місцях», — каже Дюґуен-Клеман.

Експертка пояснила, що це дуже розпорошує увагу фактчекерів, тож росіяни отримують вигоду в обох випадках. «Ця операція просто безпрограшна для них», — каже експертка.

Крім того, дослідники виявили мережі з приблизно 500 «ненадійних новинних вебсайтів». Це сторінки, які продукують наративи, створені за допомогою генеративного ШІ та великих мовних моделей, що суттєво збільшує швидкість виробництва продукту.

Ці сайти поширювали контент, який відповідає геополітичним цілям Кремля, 15 різними мовами. Крім французької, іспанської та інших західних мов, серед них була також тайська та інші мови Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, 12 лютого французький орган протидії іноземному впливу Viginum заявив про викриття спецоперації Росії під назвою «Portal Kombat», у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні.

Мережа складається мінімум зі 193 сайтів, частина з них містила в доменному імені слово «pravda». З червня по вересень 2023 року сайти мережі  опублікували понад 150 тисяч матеріалів. 

У січні 2024 року Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні «скоординованої дезінформації» після публікації російських пропагандистів про нібито загибель «французьких найманців» унаслідок удару по Харкову. В оборонному відомстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася. 

Ілюстрація: insightnews.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду