Росія оголосила в «розшук» Залужного та командування ЗСУ. Міноборони каже, це прийом інформаційної війни

Росія оголосила в «розшук» Залужного та командування ЗСУ. Міноборони каже, це прийом інформаційної війни

31 Травня 2023
2279
31 Травня 2023
09:09

Росія оголосила в «розшук» Залужного та командування ЗСУ. Міноборони каже, це прийом інформаційної війни

2279
Ганна Маляр: Цей прийом покликаний вирішити дві задачі — нівелювати статус України як жертви міжнародного злочину агресії та деморалізувати наших військових.
Росія оголосила в «розшук» Залужного та командування ЗСУ. Міноборони каже, це прийом інформаційної війни
Росія оголосила в «розшук» Залужного та командування ЗСУ. Міноборони каже, це прийом інформаційної війни

Оголошення Росією в «розшук» головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, командувача Сухопутних військ Олександра Сирського та командувача Об'єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва є одним з прийомів інформаційної війни. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у телеграмі.

Цей прийом, на думку Маляр, покликаний вирішити дві задачі:

  • нівелювати статус України як жертви міжнародного злочину агресії  та  формально урівняти їхні злочинні дії з нашими оборонними;
  • здійснити психологічний тиск та деморалізувати наших військових.

«Втім, "місія нездійсненна". Росія цією війною створила собі настільки токсичну репутацію та настільки втратила довіру, що будь-які звинувачення з їхнього боку на адресу наших військових сприймаються як обтяжуюча обставина.

По другому пункту все і без пояснень зрозуміло.

Психологічно тиснути на командувачів, які воюють з ворогом, що значно переважає по кількості бійців та озброєння — безперспективно», — написала Маляр.

Напередодні ввечері стало відомо, що Росія оголосила в розшук головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського та командувача Об'єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва.

Про це повідомила низка російських ЗМІ, як опозиційних, так і провладних пропагандистських, посилаючись на дані з бази розшуку міністерства внутрішніх справ РФ. Про оголошення Росією Наєва в розшук згодом повідомило й командування Об'єднаних сил ЗСУ у фейсбуці.

«Підстава для розшуку: розшукується за статтею КК», — вказано в картці Залужного. За якою статтею розшукують головнокомандувача ЗСУ, не уточнюється.

Як пише видання «Медиазона», слідчий комітет РФ у травні звітував, що заочно звинуватив Залужного та інших українських воєначальників через «обстріл мирного населення та цивільних об'єктів Донбасу» (стаття 356 КК).

Нагадаємо, раніше протягом травня Міністерство оборони зафіксувало ворожі фейкові новини про «загибель» українських військових командувачів Валерія Залужного, Олександра Сирського та Ігоря Танцюри.

Зокрема, в соціальних мережах, у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили повідомлення, начебто головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «загинув». Пропагандисти писали, що Залужний рідко з'являється на публіці, отже, якусь інформацію намагаються «приховати»: або його насправді вже немає серед живих, або його нібито прибрали з публічного простору, оскільки він «не заслужив довіри в Зеленського».

Згодом у телеграм-каналах та російських медіа поширили тезу, начебто в головнокомандувача Валерія Залужного серйозне поранення і йому зробили операцію. Усі ці повідомлення — неправда. 

27 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив у своїх соцмережах відеоролик з молитвою за визволення України, підписавши його словами: «Прийшов час повертати своє». 

Фото: Головнокомандувач ЗС України / фейсбук
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2279
Читайте також
23.06.2023 16:29
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 946
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
330 дн. тому
"оголос. в розшук Залужного, а головнокомандувача, що, памі-лава-лі? :-[ :-)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду