У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною

У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною

12 Травня 2023
1227
12 Травня 2023
13:45

У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною

1227
У неправдивій новині йшлося про «викриття ботоферми», яка нібито працювала проти міського голови Тернополя Сергія Надала.
У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною
У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною

Невідомі запустили клон сторінки тернопільського інтернет-видання Politerno та розмістили на ньому фейковий матеріал. Його рекламу проплатили в соцмережах. Про це повідомляється на сайті видання.

Візуально обидві сторінки практично ідентичні. Проте ресурс-клон відрізняється від справжнього Politerno лінком. Оригінальний сайт має посилання: https://politerno.com.ua/, тоді як клон — https://politerno.website/.

При цьому будь-яка кнопка у меню сайту-клона веде на оригінальний ресурс.

На сторінці сайту-клона опублікували фейковий матеріал про «викриття ботоферми», яка нібито працювала проти міського голови Тернополя Сергія Надала, із заголовком «На Тернопільщині викрили ворожу ботоферму, яка розповсюджувала фейки про Надала». 

У фейковій новині йдеться, начебто «викрита ботоферма» поширювала фейкову інформацію про премії Надала і про його віллу в Маямі.

Редакція Politerno вважає, що це натяк на матеріал, нещодавно розміщений на оригінальному сайті видання, про розслідування статків доньки міського голови.

Фейковий матеріал проілюстрований зображенням з офіційного повідомлення  Служби безпеки України від 3 травня про викриття масштабної ботоферми, що діяла на кілька областей. Однак про міського голову Тернополя в цьому повідомленні спецслужби не було жодного слова.

Редакція Politerno також повідомляє, що цей фейковий матеріал запустили платною рекламою у фейсбуці. Її проплатили із фейсбук-сторінки, яка також повністю нагадує сторінку спільноти «Тернопіль сьогодні».

Редакція повідомила, що перебуває в комунікації з працівниками СБУ з приводу появи фейкового сайту.

Нагадаємо, у квітні редакція Obozrevatel повідомила, що в мережі з'явилась фальшива сторінка, яка візуально імітує вигляд сайту, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Напередодні Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com. Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому розмістили буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Раніше редакція «РБК-Україна» звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Фото: Politerno

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1227
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду