Микита Потураєв: У телеграмі є інші не менш кримінальні речі, крім проросійських акаунтів, — наркотики, зброя, дитяча порнографія

Микита Потураєв: У телеграмі є інші не менш кримінальні речі, крім проросійських акаунтів, — наркотики, зброя, дитяча порнографія

26 Квітня 2024
580
26 Квітня 2024
16:07

Микита Потураєв: У телеграмі є інші не менш кримінальні речі, крім проросійських акаунтів, — наркотики, зброя, дитяча порнографія

580
Голова комітету інформполітики вважає: щоб законопроєкт про регулювання телеграму запрацював, Україну потрібно підключити до європейської системи комунікації і вирішення питань.
Микита Потураєв: У телеграмі є інші не менш кримінальні речі, крім проросійських акаунтів, — наркотики, зброя, дитяча порнографія
Микита Потураєв: У телеграмі є інші не менш кримінальні речі, крім проросійських акаунтів, — наркотики, зброя, дитяча порнографія

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв вважає, що крім проросійських акаунтів, які працюють проти України, у телеграмі є ще низка не менш кримінальних явищ, як-от продаж наркотиків, зброї чи дитяча порнографія. Про це він сказав в ефірі «Українського радіо».

«Я би хотів, щоб ми всі разом: політики, медіа, експертна спільнота все ж таки більше привертали увагу суспільства до тих небезпек, які цікавлять наших громадян у просторах інтернету. І в першу чергу на тих платформах спільного доступу до інформації, у яких контент не модерується, як у телеграмі.

І Павло Дуров цим навіть пишається. Він каже, що там узагалі немає жодних обмежень. Так, немає жодних обмежень, і це фактично велика амбасада даркнету. Бо там є канали, і це відомо, де продаються наркотики, зброя, дитяча порнографія», — сказав Потураєв.

Депутат вважає, що українське суспільство не усвідомлює достатньо небезпек у телеграмі, адже охоплення мережі в Україні становить майже 80% населення.

«Так, зараз ми сфокусовані на тих каналах, які нас просто атакують, намагаючись підірвати нашу суспільну єдність, нашу стійкість і так далі. Але там є і такі речі, які не менш кримінальні із точки зору законів будь-якої демократичної країни», — сказав нардеп.

Потураєв нагадав, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт, ініційований Миколою Княжицьким, про регулювання діяльності платформ загального доступу до інформації, зокрема телеграму. За його словами, цей законопроєкт підготовлений із залученням «дуже фахових людей», він базується на європейських (Акті про цифрові сервіси) та американських (законі про можливе блокування тіктоку) нормах. Наразі готуються експертно-громадські обговорення цього законопроєкту.

Водночас голова комітету визнав, що в разі ухвалення цього закону Україна може зіткнутися з проблемами при його реалізації.

«Ми, насправді, у складній ситуації. Тому що з досвіду початку роботи Акту про цифрові сервіси в Європі і того, що відбулося у США, ми бачимо, що США і ЄС ідуть шляхом економічно-фінансового тиску на ці платформи. У нас така можливість дуже обмежена, тому що ми країна, що воює, у значній мірі зі зруйнованою економікою, із дуже бідним ринком, якщо це взагалі можна назвати ринком.

Тому, коли у США або в Європі кажуть, що якщо ви не будете виконувати наші вимоги, то значить ви будете мати фінансові санкції або тимчасове відключення і будете втрачати гроші, то, на жаль, у нашій країні вони особливо грошей не заробляють», — пояснив нардеп.

У зв’язку з цим Потураєв пропонує обговорити з європейськими колегами можливість долучити Україну до системи комунікації та вирішення спірних питань, яка зараз вибудовується в Європі.

«Щоби все запрацювало і ми отримали необхідні важелі впливу на ситуацію, нам треба, щоб нас підключили до цих механізмів, хоча ми не є членами ЄС. І я сподіваюся, що з урахуванням дуже складної ситуації, в якій ми перебуваємо, для нас, можливо, зроблять виняток», — сказав Потураєв.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу месенджера «Телеграм» в Україні. 

Ініціатор законопроєкту, народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький, зауважував, що в ньому йдеться не про блокування телеграму, а про те, щоб «запровадити для сервісів, через які поширюється масова інформація, приблизно таке саме регулювання, яке встановлено законодавством для платформ типу YouTube».  

Читайте також:

Фото: Владислав Мусієнко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
580
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду