Російська служба BBC назвала Валерія Залужного «Волдемортом» у заголовку до статті про генерала

Російська служба BBC назвала Валерія Залужного «Волдемортом» у заголовку до статті про генерала

14 Червня 2023
9294
14 Червня 2023
20:15

Російська служба BBC назвала Валерія Залужного «Волдемортом» у заголовку до статті про генерала

9294
Матеріал британського мовника про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного вийшов з різними заголовками залежно від локації редакцій.
Російська служба BBC назвала Валерія Залужного «Волдемортом» у заголовку до статті про генерала
Російська служба BBC назвала Валерія Залужного «Волдемортом» у заголовку до статті про генерала

Британський мовник ВВС опублікував статтю про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яка вийшла з різними заголовками залежно від локації редакцій. Зокрема, російська служба ВВС порівняла українського генерала з головним лиходієм із серії книг про Гаррі Поттера Волдемортом. 

Російські журналісти поширили матеріал з назвою «Генерал Волдеморт. Як Валерій Залужний став найпопулярнішим командувачем української армії»

У статті цитується джерело BBC з військового вишу Росії. Він розповів, що в лавах Збройних сил держави-агресора Залужного раніше прирівнювали до злодія з «Гаррі Поттера», який також відомий як «Той, кого не можна називати».

Далі джерело посилається на статтю видання Time про Залужного, у якій головнокомандувач ЗСУ розповів про «повагу до російської школи військової науки» та про читання праць начальника російського Генштабу Валерія Герасимова.

Саме після виходу матеріалу Time, як зазначили автори статті BBC, про Залужного почали відкрито говорити як у дискусіях між викладачами, так і в навчальному процесі російських закладів. 

Користувач твітера з ніком @alexrewrew помітив різні заголовки до матеріалу британського мовника залежно від локації редакцій.

Зокрема, в українській версії BBC статтю опублікували з назвою «"Перший після Бога, в хорошому сенсі". Як генерал Залужний став тим, ким він є».

Натомість на головному сайті ВВС скорочена версія цієї статті називається «Valery Zaluzhny, the man behind Ukraine's counter-offensive» («Валерій Залужний, людина, що стоїть за контрнаступом України»).

Нагадаємо, протягом травня Міноборони фіксувало ворожі фейкові новини про «загибель» українських військових командувачів Валерія Залужного, Олександра Сирського та Ігоря Танцюри.

Зокрема, в соціальних мережах, у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили повідомлення, начебто головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «загинув». Пропагандисти писали, що він рідко з'являється на публіці, отже, його начебто насправді вже немає серед живих, або його нібито прибрали з публічного простору, оскільки він «не заслужив довіри в Зеленського».

Згодом у телеграм-каналах та російських медіа поширили дезінформацію, начебто в головнокомандувача Валерія Залужного серйозне поранення і йому зробили операцію.

27 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив у своїх соцмережах відеоролик з молитвою за визволення України, підписавши його словами: «Прийшов час повертати своє». 

Фото: Головнокомандувач ЗС України / фейсбук
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9294
Читайте також
23.06.2023 16:29
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду