detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.06.2023 13:31
В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного
В інтернеті знову з’явився фейковий сайт «РБК-Україна» зі «статтею» про Залужного
На фейковому сайті пропагандисти опублікували фейкову статтю, в якій цитують фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ. Наприкінці стаття підводить до думки, начебто Україні потрібний Залужний, а не президент-зрадник.

В інтернеті з’явився черговий фейковий сайт українського видання «РБК-Україна». Про це повідомив фактчекінговий проєкт «По той бік новин».

На фейковому сайті російські пропагандисти опублікували неправдиву статтю під назвою «Залужний розставив усе на свої місця». У ній від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитують фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

«Стаття побудована у вигляді авторської колонки, де Браславський нібито розмірковує про перспективи контрнаступу і приходить до думки, що Україні потрібні Залужні, а не президент-зрадник. Якщо дуже коротко, росіяни намагаються нав’язати українським читачам думку, що "все пропало", контрнаступ провалився, Зеленський всіх злив, зброї більше не буде і такі інші брехливі і занепадницькі наративи», — пишуть «По той бік новин». 

Фейковий сайт повністю імітує справжній — навіть усі лінки ведуть на нього. Різниця лише в адресному рядку. За інформацією сервісу перевірки доменів Whois, ресурс із доменним ім’ям «РБК медіа» (насправді назва дещо інакша, але фейсбук уже розпізнав шахрайство і блокує його) зареєстрували в лютому 2023 року. Справжній домен «РБК Україна» — rbc.ua.

Про те, що заскринений допис Залужного — фейковий, свідчить структура публікації, пишуть «По той бік новин». Сам текст розміщений у віконці фейсбуку, а от назва облікового запису — в твітері (про це свідчить фірмова «пташка» цієї соцмережі про верифікацію).

Нагадаємо, у березні редакція «РБК-Україна» вже зверталася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Крім того, у квітні редакція Obozrevatel повідомила, що в мережі з'явилась фальшива сторінка, яка візуально імітує вигляд сайту, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Тоді ж Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com. Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому розмістили буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Скриншот: «По той бік новин»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY