У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію

У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію

20 Червня 2023
811
20 Червня 2023
11:54

У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію

811
За 2022 рік кількість такого контенту зросла майже у двадцять разів. Зазвичай ці сторінки позиціонують себе як розважальні або комерційні, а не новинні, і це лише підсилює інтерес до дезінформації.
У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію
У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію

У Болгарії виявили велику мережу сайтів-сміттярок, створених для поширення дезінформації, які розповсюджують російську пропаганду. 

Про це йдеться в дослідженні болгарського аналітичного центру Human and Social Studies Foundation (HSSF), який спеціалізується на аналізі російської пропаганди в інтернеті, повідомляє Euractiv.

Аналітики HSSF виявили мережу з майже 400 однотипних сайтів, які, схоже, створили саме для того, щоб транслювати російські наративи на болгарську аудиторію. 

За їхніми висновками, збільшення кількості таких ресурсів — одна з причин швидкого зростання обсягів російської пропаганди вв болгарському інфопросторі. Так, до кінця 2022 року, порівняно з 2021-м, кількість такого контенту зросла майже у 20 разів. Аналітики зазначають, що головних сплесків було два — на початку та наприкінці року. 

Так, на початку року сформувалася невелика мережа агрегаторів, які підсилювали російські наративи. До кінця року вона розрослася у велетенську машину (ідентифіковано 370 сайтів), що збільшило поширення кожного меседжу приблизно у 400 разів.

Сайти, найімовірніше, використовують платформу Share4Pay, яка сплачує користувачам за поширення новин з цих сайтів у соцмережах.  

Аналітики помітили і надзвичайно високу активність у фейсбуці — понад 25 тисяч постів у групах та майже 20 тисяч на сторінках, які в сумі отримали понад 7,6 мільйона взаємодій. Зазвичай ці сторінки позиціонують себе як розважальні або комерційні, а не новинні, що, на думку дослідників, лише підсилює інтерес до інформації.

За словами авторів дослідження, не всі меседжі російської дезінформації сприймають однаково. Так, переконання про могутність «другої армії світу», схоже, знижується, а позитивне сприйняття Путіна обвалилося втричі. Проте краще сприймають наративи про те, що, наприклад, Болгарія на боці України, тому що болгарський уряд залежить від західних партнерів, що Захід «втягнув Росію у війну», що військова допомога Україні втягує Болгарію у війну.

Раніше МЗС Болгарії розкритикувало послиню Росії Елеонору Митрофанову за поширення дезінформації в соцмережах. 

Відзначимо, за останній рік кількість болгар, які вірять, що Росія несе першочергову відповідальність за напад на Україну, впала з 50% до 46%.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду