Болгарський міністр звинуватив російську пропаганду у провокації протестів проти імпорту українського зерна

Болгарський міністр звинуватив російську пропаганду у провокації протестів проти імпорту українського зерна

19 Вересня 2023
730
19 Вересня 2023
15:37

Болгарський міністр звинуватив російську пропаганду у провокації протестів проти імпорту українського зерна

730
У болгарських соцмережах розгорнулася потужна кампанія проти української агропродукції, зокрема з фейками, начебто українські продукти забруднені важкими металами та ураном. Болгарська влада провела сотні перевірок українського зерна і спростовувала ці наклепи.
Болгарський міністр звинуватив російську пропаганду у провокації протестів проти імпорту українського зерна
Болгарський міністр звинуватив російську пропаганду у провокації протестів проти імпорту українського зерна

Міністр транспорту Болгарії Ґеорґі Ґвоздейков звинуватив російську пропаганду у провокації фермерських протестів проти імпорту сільськогосподарської продукції з України. Про це повідомляє видання Euractiv.

«Проблема з імпортом українського зерна була створена російською пропагандою. …цей протест зараз має політичну мету. Вони намагаються дестабілізувати чіткий (проєвропейський геополітичний. — Ред.) напрямок Болгарії», — сказав Ґвоздейков в інтерв’ю bTV.

Ґвоздейков нагадав про рішення Європейської комісії та болгарського парламенту дозволити імпорт української продукції.

«Болгарії нічого втрачати. Ми надаємо коридор солідарності, порт, через який можна експортувати зерно з України. І Болгарія від цього тільки виграє», — додав міністр.

Як пише видання, у соціальних мережах Болгарії розгорнулася потужна дезінформаційна кампанія, спрямована проти українського агровиробництва. Найпопулярнішою фейковою новиною було те, що українські продукти харчування забруднені важкими металами і навіть ураном. Болгарська влада провела сотні перевірок українського зерна та продуктів, але не виявила жодної такої проблеми.

У неділю дезінформаційну кампанію продовжила голова Національної спілки пекарів та кондитерів Мар’яна Кукушева. Вона пояснила телеканалу Nova TV, що українську пшеницю можна використовувати лише на корм, оскільки вона містить хімічні сполуки «важких металів».

Це викликало реакцію Болгарського агентства з безпеки харчових продуктів, яке заявило, що в українській пшениці немає важких металів.

Продовольче агентство оголосило про посилення контролю і відбір зразків з кожної партії з України. На сьогодні було відібрано 575 зразків української продукції, і жодного відхилення від стандартів безпеки не виявили.

Прем’єр-міністр Ніколай Денков заявив у неділю ввечері, що реальної проблеми з імпортом української сільськогосподарської продукції не існує, оскільки Болгарія має право визначати, які обсяги вона хоче приймати.

Як передає «Європейська правда», 18 вересня фермери та власники переробних підприємств у Болгарії вивели важку техніку на транспортні розв’язки на знак протесту проти рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Національні збори Болгарії у минулий четвер підтримали скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня.

Нагадаємо, 22 серпня міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев під час брифінгу в Одесі визнав потужний вплив російської пропаганди на Болгарію. Він сказав, що в інформаційному просторі країни вживають заходів для зменшення впливу російської пропаганди, проте наразі країна не має розвиненого концепту боротьби з пропагандою РФ, що є проблемою.

Фото: BGNES

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
730
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду