На сайті «Миротворець» оприлюднили дані болгарських журналістів. МЗС країни «занепокоїлось»

На сайті «Миротворець» оприлюднили дані болгарських журналістів. МЗС країни «занепокоїлось»

21 Липня 2023
7137
21 Липня 2023
12:10

На сайті «Миротворець» оприлюднили дані болгарських журналістів. МЗС країни «занепокоїлось»

7137
На сайті з'явились дані кількох болгарських журналістів, які відвідували окупований Крим та поширювали російську пропаганду, а також чинного віцеспікера парламенту. МЗС Болгарії поговорило з послинею України.
На сайті «Миротворець» оприлюднили дані болгарських журналістів. МЗС країни «занепокоїлось»
На сайті «Миротворець» оприлюднили дані болгарських журналістів. МЗС країни «занепокоїлось»

Міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель провела розмову з послинею України Олесею Ілащук через оприлюднення на інтернет-порталі «Миротворець» імен деяких болгарських журналістів і політиків. Про це йдеться в повідомленні на сайті болгарського МЗС.

Під час розмови Габріель заявила, що інформація про «внесення громадян Болгарії до баз даних осіб, визначених як вороги України, викликає подив і занепокоєння».

Українська послиня запевнила голову болгарського МЗС, що «діяльність громадської організації "Миротворець" жодним чином не пов'язана з роботою державних інституцій України й не відбиває офіційної політики української держави».

У міністерстві повідомили, що на переговорах домовились, що цю справу мають вирішити компетентні органи двох країн, а міністерка Габріель і послиня Ілащук погодилися підтримувати тісну координацію.

Посольство України в Болгарії окремо заявило, що діяльність «Миротворця» жодним чином не пов'язана з роботою державних інституцій України й не відображає офіційної політики Української держави.

На початку тижня депутатка Європарламенту від Болгарії Елена Йончева зауважила, що перебуває в базі «Миротворця». Вона заявила, що як журналістка їздила у 2013 і 2014 роках «знімати документальні фільми про події в Києві та ситуацію на сході України». «ЄП» пише, що у 2017 році Йончева їздила на конференцію «Форум друзів Криму» в окуповану Ялту.

На «Миротворці» як причину внесення Йончевої до бази вказано: «Свідоме порушення державного кордону України з метою проникнення до окупованого Росією Криму. Участь у пропагандистських заходах Росії (країна-агресор). Участь у спробах легалізації анексії АР Крим Росією».

Також у базі «Миротворця» знайшли, до прикладу, ім’я болгарської журналістки Діляни Гайтанджиєвої. На «Миротворці» її назвали «антиукраїнською пропагандисткою» та звинуватили в «участі у актах гуманітарної агресії проти України», «поширенні фейків та наративів кремлівської пропаганди» і співпраці зі спецслужбами Росії.

«Позиціонується як "журналіст-розслідувач", через яку російські куратори розповсюджують фейкову пропагандистську інформацію на території країн Євросоюзу. Популяризатор теорії змови про т. зв. "українські біолабораторії"», — пише «Миротворець» про Гайтанджиєву.

Серед політиків, зокрема, на сайті фігурує чинний віцеспікер парламенту від Болгарської соціалістичної партії Крістіан Вігенін. Йому закидають відмову підтримати постачання Україні зброї та боєприпасів, а також те, що у 2014 році він «не зайняв твердої позиції і не підтримав явно жодну зі сторін» під час анексії Криму.

Як пише ІМІ, сайт «Миротворець» був створений 2014 року, він «досліджує ознаки злочинів проти національної безпеки України, людства та міжнародного правопорядку». 

У 2016 році «Миротворець» тричі оприлюднював списки кількох тисяч журналістів з їхніми даними, які отримували «акредитацію» в терористичного угруповання «ДНР».

Факт опублікування спричинив широкий резонанс не лише в Україні, а й за кордоном. Працівники українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських і міжнародних медіаорганізацій звернулися до «Миротворця» з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила за цим фактом кримінальне провадження.

Тоді ж, у травні 2016 року, держави ЄС озвучили рішучу вимогу до Києва закрити сайт, на якому були оприлюднені списки журналістів, зокрема західних, які через виконання професійних обов'язків змушені були отримувати акредитацію від окупаційної адміністрації Донецька. 

У 2022-му Росія просила генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерреша допомогти закрити «Миротворець». Раніше на нього також скаржився міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час дебатів у ПАРЄ, а єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї на засідання Ради асоціації ЄС—Україна вимагав від Києва закрити «Миротворець».

У 2021 році у Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що їхні структури не підтримують роботу сайту «Миротворець», не взаємодіють з ним і не використовують його дані. У грудні 2021 року кіберполіція розпочала досудове розслідування через розміщення персональних даних на сайті бази «Миротворця». 

У 2019 році колишній «народний мер» окупованої Горлівки Донецької області Едуард Матюха, який виявився розвідником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, заявив, що сайт «Миротворець» було створено з його подачі.

Раніше до бази «Миротворця» потрапляли, зокрема, ексдержсекретар США Генрі Кіссінджер, ексредакторка російського «Першого каналу» Марина Овсяннікова, російський журналіст Леонід Парфьонов, проросійські пропагандисти та колаборанти. А також український журналіст Денис Бігус, ексрадник Офісу президента Олексій Арестович, боксери Олександр Усик та Василь Ломаченко та інші.

Фото: Елена Йончева / bnr.bg

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7137
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
георгій
281 дн. тому
той "миротворець" втихаря завжди підгажував УКРАЇНІ (деякі діячі культури рф, що в знак протесту проти війни в Україні виїхали з рф та підтримуюьб нашу Державу, теж були в "базі". А зараз - таких вкидів росія багато робить під прикриттям фальшивих, буцим-то українських сайтів. А такі як той "миротворець", виглядає так, що "на підсосі" у путіна. Ш в самий підходящий час і прямо "під дих" Президенту.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду