Російські фейкомети вже плутають «патрони»: дайджест пропаганди за 25 квітня

Російські фейкомети вже плутають «патрони»: дайджест пропаганди за 25 квітня

26 Квітня 2024
889

Російські фейкомети вже плутають «патрони»: дайджест пропаганди за 25 квітня

«Центр стратегічних комунікацій»
889
Кількість російської брехні в соцмережах за п’ять останніх років значно зросла.
Російські фейкомети вже плутають «патрони»: дайджест пропаганди за 25 квітня
Російські фейкомети вже плутають «патрони»: дайджест пропаганди за 25 квітня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 25 квітня 2024 року.

  1. За TikTok взялися в США та Європі
  2. Дезінформаційний вплив РФ на ЄС зростає
  3. Європарламент проти російських вчителів «виборів»
  4. «Путін у Telegram» фейкує про Єрмака в Time

За TikTok взялися в США та Європі

У TikTok пообіцяли завершення війни в Україні 18 травня, посилаючись на план міжнародних військових навчань, який Київ затвердив у 2022 році. Подібної дивної маячні та іншої дезінформації на популярній платформі багато.

НАСПРАВДІ, проблем з нею набагато більше і значно серйозніших. У Єврокомісії цього тижня заявили, що додаток TikTok Lite «може бути токсичним і викликати звикання, як цигарки» і пригрозили його забороною в Європі. 

 

Якщо заборону запровадять, це буде перший випадок, коли ЄС застосує нові широкі повноваження для запровадження санкцій щодо компаній соцмереж з серпня минулого року, коли набрав чинності Закон про цифрові послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законодавство проти дезінформації: роль закону про цифрові послуги в ЄС і перспективи для України

Також Джо Байден підписав законопроєкт, який може призвести взагалі до повної заборони TikTok у США. Сенат ухвалив документ, який зобов’язує господаря соцмережі – китайський концерн ByteDance – передати його іншому власнику, який не перебуває в юрисдикції КНР. (Раніше це схвалив Конгрес).

Вашингтон вважає, що TikTok є загрозою національній безпеці США. Китай, на думку Вашингтону, може використати свої закони про спецслужби проти ByteDance, змусивши її видавати Пекіну персональні дані 170 млн американців, які звикли до TikTok та постійно ним користуються. Численні джерела неодноразово повідомляли про зв’язки ByteDance з урядом КНР, а сама компанія кілька разів опинялася під розслідуванням у США та в інших країнах.

У TikTok запевняють, що компанія ніколи не передавала конфіденційну інформацію про користувачів з США і ніколи не отримувала таких прохань від китайського уряду. Але диму без вогню не буває.

Дезінформаційний вплив РФ на ЄС зростає

Франція просить ЄС створити новий режим санкцій проти російської дезінформації та операцій зі втручання у вибори по всьому світу. Пропозиція, яка вже підтримана Естонією, Латвією, Литвою, Нідерландами та Польщею, дозволить ЄС посилити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до спонсорованої Росією дестабілізуючої діяльності по всьому світу.

 

НАСПРАВДІ, у чернетці документа, з яким ознайомився Bloomberg, йдеться, що «дестабілізаційна діяльність, яку здійснюють пов’язані з Росією суб’єкти, посилилася у Європі, оскільки російський режим вжив заходів, щоб підірвати демократію, стабільність і верховенство права за допомогою різних гібридних інструментів».

Напередодні виборів до Європарламенту у червні ЄС зробив своїм пріоритетом боротьбу зі зростаючою хвилею російської дезінформації, яка намагається розділити союзників у питанні підтримки України, і зіпсувати відносини з країнами Глобального Півдня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережа європейських ЗМІ, яка стає інструментом російської інформаційної війни — дослідження InformNapalm та Insight

Країни «G7» також готують спільні дії, які виходять за межі попередніх попереджень, щоб боротися з маніпулюванням інформацією та втручанням, приділяючи особливу увагу виборам у багатьох країнах, що відбудуться цього року.

Офіційні особи ЄС особливо стурбовані червневими голосуваннями на всьому континенті, оскільки бачать, що кількість дезінформаційного контенту на соцмережах за п’ять років істотно зросло.

Європарламент проти російських вчителів «виборів»

А ось в Росії через своє нещодавнє «голосування за Путіна» не переймаються.  Октябрський районний суд Санкт-Петербурга відмовився скасувати результати виборів президента РФ на дільниці, розташованій у школі №260 в Адміралтейському районі. 

Вона прославилася 20 березня. Тоді Telegram-канал «Спостерігачі Петербурга» опублікував ролик, де якась жінка повзе навколішках до урни і починає вкидати в неї стоси паперів. Пізніше до неї приєднується ще одна, а потім вони по черзі трясуть урну з бюлетенями, що знаходяться в ній. У героїнях ролика впізнали голову дільничної виборчої комісії та секретаря – шкільних вчителів музики та історії. 

 

Після публікації відео міськвиборчком пообіцяв провести перевірку, і ось Октябрський районний суд заявив, що «доказів фальсифікацій немає» через те, що «записи з камер спостереження цього дня зникли через хакерську атаку».

НАСПРАВДІ, це все, що потрібно знати про «путінські вибори» та довіру до голови ЦВК РФ Елли Памфілової, яка наголошувала на їхній відкритості й чесності. Тим паче, що відкритість і чесність засвідчили африканські «спостерігачі» разом із д’Артаньяном.

І ось тепер Росія намагається вплинути на вибори до Європарламенту. Увага до нього цілком зрозуміла. Адже ця установа – головний  представницький орган об’єднаної Європи і, так би мовити, суспільний зріз загальних настроїв, які в ній панують. 25 квітня Європарламент не визнавав результати президентських виборів у РФ та закликав країни-члени ЄС відмовитися від співпраці з Путіним. У тексті ухваленої резолюції вибори називають «фарсом», а в словах про Путіна навмисно відсутній термін «президент». За резолюцію (увага!) проголосували 493 із 522 євродепутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словник коректної термінології щодо «виборів» Путіна в Росії

«Так звані президентські вибори в Росії пройшли в атмосфері страху та репресій та в контексті незаконної агресивної війни проти України… Під час цих виборів не було ні альтернативних кандидатів, ні вільних ЗМІ, ні незалежних спостерігачів, ні політичних свобод. Відповідно, так звані вибори — нелегітимні та недемократичні», — йдеться у резолюції.

Нагадаємо, ПАРЄ 17 квітня також не визнала легітимності Путіна. Євросоюз ще раніше засудив незаконне проведення його «виборів» на ТОТ України та пообіцяв, що їхні організатори зіштовхнуться з наслідками.

«Путін у Telegram» фейкує про Єрмака в Time

Одним із яскравих прикладів наростання російських фейків стала брехня про те, що голова Офісу президента України Андрій Єрмак заплатив $27 млн, щоб потрапити до нещодавнього списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time. 

 

Особливість цього фейку в тому, що в ньому крім Time були задіяні Бі-Бі-Сі та Bellingcat. У ролику про те, що Єрмак потрапив до рейтингу завдяки хабареві, показаний логотип, а також вступна та завершальна заставки відеосюжетів Бі-Бі-Сі. Запис є нарізкою архівних фото і відео, поверх яких накладені англомовні титри. У відео також повідомляється, що «журналісти Bellingcat отримали список людей, які заплатили за те, щоб потрапити до рейтингу найвпливовіших людей 2024 року. Близько 12 осіб заплатили від $10 млн до $30 млн за місце в Time 100. Серед імен, отриманих редакцією Bellingcat, був і Єрмак. За інформацією, люди, відомі своїми зв’язками з ним, заплатили за його місце $27 млн. Сюди також включено офіційний коментар колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Публікація у журналі Time може стати одним із перших серйозних кроків Єрмака, спрямованих на підвищення його авторитету як серед західних еліт, так і серед внутрішньої аудиторії. Це слід розглядати виключно як початок прямої конфронтації з Володимиром Зеленським. Таке неможливе без підтримки з боку США. Це ще одне підтвердження достовірної інформації про те, що вже влітку Зеленський не зможе виконувати свої обов’язки, зокрема, за станом здоров’я.

За даними сервісу TGStat, цей фейк розповсюдило понад 220 Telegram-каналів, чиї публікації загалом набрали близько 2,3 млн переглядів.

НАСПРАВДІ, у жодній із них немає посилання на оригінальні публікації з відео чи розслідуванням. «Проверено. Медиа» вивчило сайт і офіційні соцмережі Бі-Бі-Сі, і не знайшло там подібний ролик про Єрмака. На ресурсах Bellingcat також жодних слідів Єрмака не знайдено.

Редакторка BBC Verify та BBC Monitoring Ольга Робінсон назвала ролик фейковим. Спростував його Bellingcat: «Назва нашої організації використовується у фальсифікованому звіті Бі-Бі-Сі з метою поширення дезінформації. Це стала кампанія відеороликів, що спочатку публікуються в Telegram, а потім з’являються в X та на інших платформах». Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс, згаданий у відео з Time, також підтвердив, що це фейк.

У відео про «хабар Єрмака» російські фейкомети навіть переплутали «патрони». Одночасно з текстом про те, що «влітку Зеленський не зможе виконувати свої обов’язки», з’являється титр, на якому можна прочитати, що «23 серпня бізнес-джет Євгена Пригожина…». Схоже, що автори фейку заплуталися у власних файлах і не переглянули ролик перед вкидом.

А про те, що кремлівська «Енігма» ХХІ сторіччя діє, свідчить і той факт, що один із перших постів із фейком про Єрмака з’явився на ресурсі з красномовною назвою «Путин в Telegram».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду