Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну

Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну

5 Червня 2023
673
5 Червня 2023
13:10

Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну

673
Натомість у відповідальність Росії за війну вірять більше половини угорців, а 90% з них готові помагати українським біженцям.
Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну
Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну

Опитування громадської думки засвідчило негативну для України зміну громадської думки в східних країнах-членах Європейського Союзу про те, чи є Росія відповідальною за вторгнення в Україну.

Про це свідчать результати дослідження словацької аналітичної організації GLOBSEC, передає «Європейська правда».

Організація замовила соціологічне дослідження у восьми країнах Центральної та Східної Європи, а також порівняла його результати з аналогічним опитуванням, що проводилося рік тому. Дослідження провели у Польщі, Литві, Латвії, Чехії, Румунії, Угорщині, Болгарії та Словаччині.

Опитуваним ставили запитання: «Чи є Росія першочергово відповідальною за своє вторгнення в Україну?»

За рік у більшості досліджуваних країн зросла або лишилася майже незмінною частка тих, хто погоджується, що передусім Росія є відповідальною за напад на Україну.

Торік єдиною державою, де таку думку підтримувало менше половини громадян, була Угорщина (48%). Наразі у безпідставний напад Росії вірять більше половини — 54% угорців.

Утім, цьогоріч нижче половини опитаних опустились показники Словаччини та Болгарії. Серед болгар віра у вину РФ за напад на Україну впала з 50% до 46%. У Словаччині цей показник впав з 51% до 40% і став найменшим серед досліджуваних держав.

 

З іншого боку, громадяни Угорщини виявилися найбільш прихильними до допомоги біженцям з України. 90% угорців погодилися з твердженням про те, що «ми повинні і далі підтримувати біженців з України, адже вони втікають від війни».

Наступними, з помітним відставанням від угорців, є Латвія, Польща та Литва з 79–82% охочих підтримувати українців. Водночас у Литві та Польщі 50–52% громадян незадоволені тим, що ця підтримка здійснюється за рахунок зниження фінансування литовців та поляків відповідно.

У трьох країнах регіону — Румунії, Словаччині та Болгарії — кількість незадоволених від допомоги українцям вища за рівень підтримки. Найгірша ситуація у Болгарії із рівнем у 71% проти 52%.

Фото: Infopost

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
673
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду