95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві

95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві

16 Червня 2023
1220
16 Червня 2023
20:15

95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві

1220
Основні теми — війна в Україні, членство Литви в НАТО, НАТО і Росія.
95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві
95 фейків на теми оборони виявили за місяць у Литві

Збройні сили Литви у травні виявили 95 випадків дезінформації на оборонну тематику у ворожому інформаційному середовищі Литви, йдеться у звіті.

За даними ЗС Литви, найбільш поширеною була дезінформація про війну в Україні. Підтримка України західними країнами, в тому числі Литвою, була названа розпалюванням війни. Популярність наративу «війна між Росією і НАТО» залишалася стабільною, а Альянс звинувачували у прямій участі у війні в Україні.

Як завжди, ворожі канали використовували новини про міжнародні навчання «Залізний вовк 2023», які проводили Збройні сили Литви. Поширювалася дезінформація про військові загрози для Калінінграда та Білорусі, які нібито виникли внаслідок навчань, а Польщу та Литву звинувачували у розробці таємних планів участі у бойових діях в Україні.

«Напередодні саміту НАТО підконтрольні Кремлю джерела поширювали дезінформацію про оборонні плани Альянсу. Вони були описані як наступальні, а не оборонні», — йдеться у звіті.

При цьому НАТО звинувачували у підготовці до відкритого конфлікту з Росією і в тому, що альянс підготував для цього спеціальний план, який нібито буде затверджений у Вільнюсі. Також поширювалися суперечливі меседжі про те, що саміт НАТО буде провальним, оскільки Литва є незначною країною, яка не має впливу на міжнародній арені.

На думку військових аналітиків, ворожі країни поширювали дезінформацію, щоб переконати свою внутрішню аудиторію підтримувати політику Кремля як у контексті війни в Україні, так і в контексті відносин з НАТО.

Західну аудиторію переконували, що їхня підтримка України розпалює конфлікт, що НАТО є агресором і що Росія та Білорусь повинні захищатися від НАТО. На думку виявлених пропагандистів, одним з прикладів захисту Білорусі від НАТО є розміщення там російської тактичної ядерної зброї.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду