detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.06.2023 11:54
У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію
У Болгарії виявили сотні сайтів-смітників, які поширюють російську дезінформацію
За 2022 рік кількість такого контенту зросла майже у двадцять разів. Зазвичай ці сторінки позиціонують себе як розважальні або комерційні, а не новинні, і це лише підсилює інтерес до дезінформації.

У Болгарії виявили велику мережу сайтів-сміттярок, створених для поширення дезінформації, які розповсюджують російську пропаганду. 

Про це йдеться в дослідженні болгарського аналітичного центру Human and Social Studies Foundation (HSSF), який спеціалізується на аналізі російської пропаганди в інтернеті, повідомляє Euractiv.

Аналітики HSSF виявили мережу з майже 400 однотипних сайтів, які, схоже, створили саме для того, щоб транслювати російські наративи на болгарську аудиторію. 

За їхніми висновками, збільшення кількості таких ресурсів — одна з причин швидкого зростання обсягів російської пропаганди вв болгарському інфопросторі. Так, до кінця 2022 року, порівняно з 2021-м, кількість такого контенту зросла майже у 20 разів. Аналітики зазначають, що головних сплесків було два — на початку та наприкінці року. 

Так, на початку року сформувалася невелика мережа агрегаторів, які підсилювали російські наративи. До кінця року вона розрослася у велетенську машину (ідентифіковано 370 сайтів), що збільшило поширення кожного меседжу приблизно у 400 разів.

Сайти, найімовірніше, використовують платформу Share4Pay, яка сплачує користувачам за поширення новин з цих сайтів у соцмережах.  

Аналітики помітили і надзвичайно високу активність у фейсбуці — понад 25 тисяч постів у групах та майже 20 тисяч на сторінках, які в сумі отримали понад 7,6 мільйона взаємодій. Зазвичай ці сторінки позиціонують себе як розважальні або комерційні, а не новинні, що, на думку дослідників, лише підсилює інтерес до інформації.

За словами авторів дослідження, не всі меседжі російської дезінформації сприймають однаково. Так, переконання про могутність «другої армії світу», схоже, знижується, а позитивне сприйняття Путіна обвалилося втричі. Проте краще сприймають наративи про те, що, наприклад, Болгарія на боці України, тому що болгарський уряд залежить від західних партнерів, що Захід «втягнув Росію у війну», що військова допомога Україні втягує Болгарію у війну.

Раніше МЗС Болгарії розкритикувало послиню Росії Елеонору Митрофанову за поширення дезінформації в соцмережах. 

Відзначимо, за останній рік кількість болгар, які вірять, що Росія несе першочергову відповідальність за напад на Україну, впала з 50% до 46%.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY