Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну

Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну

19 Червня 2023
2287
19 Червня 2023
17:54

Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну

2287
Про це журналісти Олександр Мангуш і Дмитро Кучер сказали під час пресконференції в Барселоні.
Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну
Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну

Журналісти проєкту «Аналогове телебачення» Дмитро Кучер та Олександр Мангуш провели в іспанському місті Барселона пресконференцію, метою якої було розповісти громадськості деякі подробиці про діяльність проросійського блогера Анатолія Шарія та його пропагандистську роботу на підтримку Росії.

Нагадаємо, статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

Організатори пресконференції самі повідомили, що раніше співпрацювали з Анатолієм Шарієм.  Також відомо, що Олександр Мангуш працював на телеканалі “112 Україна” у часи, коли це медіа уже пов’язували з Віктором Медведчуком. Мангуш був кореспондентом і його називали довіреною особою генерального продюсера Артема Марчевського. Самого Марчевського ДБР у квітні 2022 року викрило на співпраці з Росією. За неофіційною інформацією, Артем Марчевський зараз перебуває за кордоном.

Анатолій Шарій та його дружина Ольга постійно проживають у населеному пункті Рода-де-Бара в регіоні Каталонія.

«Тут Шарій переховується від українських правоохоронців і через соцмережі поширює розбрат в українському суспільстві, підбурює внутрішню ворожнечу між громадянами України на підставі різних культурних, політичних та релігійних поглядів та національностей. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Шарій займається гібридним виправданням збройної агресії, дискредитацією ЗСУ та спецслужб, які боронять власну країну, та критикою російського керівництва за недостатньо рішучі дії у війні в Україні», — сказав Олександр Мангуш.

Мангуш та його колега Дмитро Кучер нагадали, що питання до Шарія почали виникати ще задовго до початку вторгнення росіян в Україну. Так, блогер часто дозволяв собі хейтерські висловлювання, зокрема на адресу ромів, яких називав «не дуже корисним прошарком населення», або українців у західних регіонах країни, кажучи, що «вони дупу почали підтирати у 1939-му». Його дружина та однодумиця Ольга Шарій публічно говорила про необхідність запровадження контролю за народжуваністю в африканських країнах, а сам Анатолій називав тамтешніх людей «баклажанами».

Шарій також відомий своєю небайдужістю до питання прав тих, хто належить до ЛГБТ-спільноти, і виступав із пропозицією створити гетто для геїв.

Коментуючи діяльність Партії Шарія напередодні повномасштабного вторгнення росіян, Олександр Мангуш і Дмитро Кучер звернули увагу, що ця сила займалася антиукраїнською діяльністю на користь країни-агресора, зокрема активно використовувала тези, які озвучували штатні російські пропагандисти.

За словами Мангуша та Кучера, нинішня адвокатка Шарія Сталіна Гуревич живе у Москві та відкрито підтримує воєнну агресію РФ, а його колишній адвокат Валентин Рибін співпрацює з російськими окупантами на Херсонщині.

Крім цього, багато що про Шарія може сказати коло тих, хто публічно його підтримує, вважають організатори пресконференції. На підтримку Шарія висловлювались, зокрема, «воєнні кореспонденти», речниця МЗС РФ Марія Захарова, телеведучий Володимир Соловйов, а також підозрюваний в Україні у державній зраді Віктор Медведчук. У Європі, додали Мангуш і Кучер, Шарія підтримують проросійські політики та відверті фрики, зокрема відомий у Каталонії комуністичний активіст Альберто Сантіно.

Що ж до питання фінансування діяльності Партії Шарія, то Мангуш і Кучер заявили, що блогер завжди залучав для цього бізнес, зокрема «одну відому в Україні мережу заправок». Крім того, Шарій отримував великі суми грошей у біткойнах. За підрахунками журналістів, які організували пресконференцію, він вивів через українські біржі щонайменше 1,5 млн доларів на півтора року.

Читайте також:

Нагадаємо, у 2011 році проти Анатолія Шарія відкрили кримінальну справу за фактом застосування ним вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем в ресторані McDonalds у Києві в травні 2011 року. Йому пред'явили звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу). Справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена у зв'язку з оголошенням Шарія в розшук.

Також у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Анатолій Шарій попросив притулок у Литві. За його словами, за кілька місяців до того він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. 

8 червня 2012 року стало відомо, що журналіст Анатолій Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання у Європейському Союзі. 

Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів у липні 2013 року поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року і Директиви Європейського Союзу.

Крім того, з 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої в 2012 році.

У 2019 році з’явилась Партія Шарія. Видання «Бабель» повідомляло, що партія була заснована в 2015 році і мала назву «Обʼєднана Україна», а її керівником був адвокат Анатолій Жила. У коментарі виданню він не заперечив, що був керівником політичної партії, але відмовився розповідати, коли і як передав її Шарію. Також він не пояснив, у яких він стосунках із блогером.

Влітку 2020-го журналісти проєкту «Слідство.Інфо» заявили, що знайшли у Рода-де-Бара в Каталонії віллу за 1 млн євро, яка нібито належить проросійському блогеру та політику Анатолію Шарію. Журналісти повідомляли, що мають відповідні документи, які доводять цю інформацію.

У лютому 2021 року Служба безпеки України оголосила підозру Анатолію Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України: державна зрада та порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Згодом Шарія оголосили у державний розшук, а на його майно за рішенням сулу було накладено арешт.

Влітку 2021-го Україна запровадила санкції проти Шарія.

На початку 2022-го стало відомо, що Вищий адміністративний суд Литви остаточно відмовив Анатолію Шарію в статусі політичного біженця. Тоді російський юрист Марк Фейгін казав, що є підстави для видворення блогера з Іспанії.

У травні 2022 року в Іспанії затримали підозрюваного в державній зраді проросійського блогера-пропагандиста Анатолія Шарія. Суд відпустив його під підписку про невиїзд.

У червні 2022-го восьмий апеляційний суд Львова заборонив проросійську Партію Шарія.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2287
Читайте також
29.05.2021 11:30
Ангеліна Ломакіна
Світлана Григоренко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду