Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»

Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»

6 Березня 2024
7789
6 Березня 2024
11:30

Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»

7789
Віцепрезидент Федерації боксу Києва Геннадій Ніколайчук наприкінці 2023 року очолив кафедру військової журналістики у ВІКНУ. Джерела «Детектора медіа» у Військовому інституті повідомили, що керівництво вишу не знало, що у 2019 році він балотувався до Верховної Ради від партії проросійського політика.
Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»
Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»

Геннадій Ніколайчук, якого в листопаді 2023 року призначили керівником кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ), у 2019 році  балотувався до Верховної Ради України під номером 20 від «Партії Шарія».

Політична сила з виразним проросійським спрямуванням програла ті вибори, набравши 2,23% голосів, і Ніколайчук повернувся до своєї спортивної діяльності: працював начальником групи міжнародних зв’язків Центрального спортивного клубу Збройних сил України.

У відкритих джерелах збереглася інформація про його участь у парламентських виборах за списками «Партії Шарія». Цю інформацію можна відшукати, зокрема, на сайті видання Главком та Руху «Чесно».

Під час дії воєнного стану доступ до матеріалів Центрвиборчкому є закритим, зокрема до реєстрів виборців, відомостей про чинних нардепів і кандидатів у депутати на попередніх виборах. «Детектор медіа» звернувся до Руху «Чесно» й отримав скан з вебархіву, яким підтверджується балотування Геннадія Ніколайчука у 2019 році.

«Детектор медіа» надіслав запит до ВІКНУ щодо призначення соратника Шарія начальником кафедри військової журналістики. У запиті ми також поцікавилися, чи передбачає ця посада обмежений доступ до державної таємниці.

Також редакція звернулася по коментар до Геннадія Ніколайчука, та чекає на відповідь. 

Тим часом джерела «Детектора медіа» у ВІКНУ повідомили, що керівництво вишу не знало про співпрацю Геннадія Ніколайчука з проросійською політичною силою.

У пресслужбі ВІКНУ вранці 6 березня нам коротко повідомили: «На даний момент ми розглядаємо цю ситуацію».

За даними «Детектора медіа», через кілька тижнів після призначення на посаду начальника кафедри, 8 грудня 2023 року, Ніколайчук отримав звання полковника.

Судячи з відкритих джерел, Геннадій Ніколайчук є майстром спорту з боксу, віцепрезидентом Федерації боксу міста Києва, у 2017 році написав книгу «Золотарьов — тренер на рингу і в житті» про тренера братів Кличків. Також він є власником Благодійного фонду «Країна спорту».   

З журналістикою Ніколайчука пов’язує те, що він був членом правління Асоціації спортивних журналістів України.

Читайте також:

Нагадаємо, пропагандист Анатолій Шарій став відомим в Україні у 2014 році, коли виступав з критикою української влади та засуджував Євромайдан. Від 2012 року він мешкав у країнах Євросоюзу, отримав політичний притулок у Литві. Зокрема, Шарій заявляв, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі. 31 травня 2021 року Литва позбавила Шарія статусу біженця. Блогера оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи.

Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд.   

У лютому 2021 року СБУ оголосила Шарію про підозру за двома статтям КК України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

У липні 2023 року Офіс генпрокурора повідомив, що Анатолія Шарія судитимуть за державну зраду за співпрацю з ФСБ РФ. Слідчі встановили, що Шарій вів підривну діяльність проти України на виконання завдань російської спецслужби. В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. 

Після початку повномасштабної агресії РФ РНБО України призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них і так звана «Партія Шарія». 

Фото: Геннадій Ніколайчук (з сайту АрміяInform)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7789
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Охреніти
51 дн. тому
Поки бігали за Гринкевичами "у вишиванках" за тещо "не так постачали ЗСУ" і взагалі не жебраки як прийнято бути українцям. Проросійські перечекали і відчуваючи проблеми України на фронті з мобілізацією повилазили і активізовуються потроху. Плахуту можна а цього чому ні? Хотів би сховатись шаріїст пішов би в ТЦК. На військового журналіста не просто так поперся ввадаю. І хто його призначав теж знає для чого. Явний російський агент інформацію збирався збирати. Всіх на допити. Чи у Києві уже війни нема? ППО забагато? Партії пророс не переназивати, а по тюрмам до шуфрича і дубінського. Чого зупинились? Що сталось?
McKitra
51 дн. тому
Прохідні місця до ВР коштують грошей, тож хто заплатив за "викладача"? Чи він організовував напади на активістів, що намагалися чинити спротив діяльності пропагандонів пєтуШарія? В будь-якому разі цей журнабОксер буде непоганим рекрутом у знекровлену 5ту штурмову????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду