Суд заборонив «Партію Шарія»

Суд заборонив «Партію Шарія»

16 Червня 2022
1273
16 Червня 2022
16:28

Суд заборонив «Партію Шарія»

1273
Формальний лідер партії Анатолій Шарій знаходиться в Іспанії, проти нього розпочата процедура екстрадиційного арешту і видачі.
Суд заборонив «Партію Шарія»
Суд заборонив «Партію Шарія»

У четвер, 16 червня, восьмий апеляційний суд Львова заборонив проросійську «Партію Шарія», повідомляє «Рух Чесно».

Це друга спроба Мін’юсту заборонити іменний політичний проєкт пропагандиста Анатолія Шарія. Вперше СБУ вимагала заборонити «Партію Шарія» в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому.

Майно цієї політсили мають передати на користь держави, але рішення суду ще можна оскаржити у Верховному Суді. 

«Партія Шарія» вже дев'ята політсила, діяльність якої заборонена в судовому порядку. Її формальний лідер, підозрюваний у держзраді Анатолій Шарій наразі знаходиться в Іспанії. 

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», а також «Соціалістичної партії України». «Прогресивна соцпартія України» Наталії Вітренко подала зустрічний позов, тому розгляд цієї справи перенесено на 23 червня.

5 травня СБУ повідомила про затримання Шарія в Іспанії. Пізніше іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що екстрадиція Шарія може тривати від трьох- шести місяців до одного року. Зараз пропагандист знаходиться у процедурі екстрадиційного арешту і видачі.

В Україні Шарій підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінку Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

Читайте також: 

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією – серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Що не так із Шарієм під час війни, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Ярослава Жуковська, Громадське радіо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1273
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду