Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд

Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд

5 Травня 2022
1692
5 Травня 2022
15:49

Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд

1692
У блогера вилучили паспорт, йому заборонено залишати країну.
Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд
Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд

Суд в Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд. Про це повідомляє іспанське видання El Pais.

Шарій кілька років жив в прибережному муніципалітеті Рода-де-Бера (Таррагона), його затримали 4 травня.

Агенти Корпусу національної поліції скористалися ордером на арешт, виданим українськими правоохоронцями.

5 травня іспанський суд погодився звільнити Шарія до тих пір, поки Україна не попросить про його екстрадицію в цій країні.

Голова слідчого суду № 4 Національного суду Хосе Луїс Калама заборонив Шарію залишати Іспанію, вилучив його паспорт і змусив його двічі на місяць з'являтися в найближчий до його дому суд.

Ці заходи припиняють свою дію протягом місяця, якщо Київ «офіційно не подасть запит на екстрадицію». 

Раніше представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський пояснив, що Шарія судитимуть в Україні, але «не треба сподіватись на моментальну екстрадицію».

Нагадаємо, що українська спецслужба підозрює Шарія у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (Державна зрада), та ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Корпорація Меtа заблокувала на території України фейсбук-сторінка Шарія. В Україні також заблокований YouTube-канал пропагандиста.  

Читайте також: 

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений в розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році, він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією – серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Що не так із Шарієм під час війни, читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Ілюстрація: скріншот з ютубу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1692
Читайте також
25.03.2022 13:01
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
13 730
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду