detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
16.06.2023 18:38
Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»
Від Держкіно через суд вимагають укласти контракт з Оленою Гончарук, яка стала переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру»
Представляти інтереси Гончарук у суді взялася та сама адвокатка, що судиться від імені НСКУ проти Кабміну, — партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк.

Юридична компанія Axon Partners повідомила на своїй фейсбук-сторінці, що подала до суду позов із вимогою до Державного агентства України з питань кіно укласти контракт із Оленою Гончарук як із переможницею конкурсу на посаду генерального директора «Довженко-Центру». У суді інтереси Олени Гончарук представлятиме адвокатка, партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк.

Раніше ми повідомляли, що Надія Денисюк представляє в Київському окружному адмінсуді інтереси Національної спілки кінематографістів України, яка оскаржує постанову Кабінету Міністрів про продовження у зв’язку з воєнним станом повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.  

Нагадаємо, 6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

За законом, підписання контракту з Гончарук мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023 року.

22 лютого стало відомо, що Державне агентство з питань кіно не підписало контракт з переможницею конкурсу на посаду гендиректора «Довженко-Центру» Оленою Гончарук.

«В лютому 2023-го Олена Гончарук вдруге виграла конкурс на керівника Довженко-Центру. Держкіно, доклавши значних інтелектуальних зусиль, в останній день конкурсу надало контракт (21 друкована сторінка), вже підписаний заступницею Юлією Шевчук. І одразу запропонувало Олені Гончарук його підписати, без ознайомлення, бо чого б це не довіряти своєму органу управління? Маючи певні застереження, набуті попереднім судовим досвідом з Держкіно, ми все-таки взяли паузу, щоб ознайомитись із документом. Контрактом це назвати складно, то швидше привіт із XIX століття, причому до відміни кріпацтва. У березні ми надіслали Держкіно протокол розбіжностей до контракту та запропонували свою редакцію з детальним поясненням до кожного суперечливого пункту. У квітні Держкіно відповіло, що ні з чим погоджуватись не буде», — йдеться в дописі юридичної компанії Axon Partners.

Компанія також детально перелічує, які недоліки вбачає в тексті контракту, який Держкіно запропонувало підписати Олені Гончарук. Серед цих недоліків — суперечності із «законом і здоровим глуздом»; «виключають програму розвитку закладу культури на 1 та 5 років, яка, між іншим, є невід'ємною частиною контракту керівника згідно з законом»; відмінність запропонованих у контракті умов від того, що в аналогічних випадках пропонують у типовому контракті з керівниками держпідприємств тощо.    

Перше судове засідання в цій справі призначено на 5 липня о 10:30 в Господарському суді міста Києва.

Оновлено о 22:10

«Детектор медіа» поспілкувався з адвокаткою, партнеркою юридичної компанії Axon Partners Надією Денисюк.

На наше запитання про те, чому, на її думку, склалася така ситуація, коли переможниця конкурсу має доводити належні їй права в суді, юристка відповіла: «Це питання до Держкіно. Ми бачимо, що вони чинять спротив, але не знаємо їхніх мотивів».

В ексклюзивному коментарі нашій редакції Надія Денисюк також наголосила, що Олена Гончарук двічі виграла конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру», і підтвердила, що сторона позивачки має до запропонованого Олені Гончарук для підписання контракту всі ті претензії, які раніше юридична компанія перелічила у своєму дописі в соцмережах.

«Держкіно намагалося впихнути в текст контракту всі свої забаганки», — сказала наша співрозмовниця.

Крім того, із тексту контракту, який запропонувало Держкіно, випливало, за словами Денисюк, що «за будь-який крок керівника ("Довженко-Центру". — Ред.) можна звільнити». Юристка пояснила, що цей момент у тексті контракту — один з багатьох, які вона нині від імені Олени Гончарук оспорює в суді.

Денисюк також підтвердила «Детектору медіа», що на першому підготовчому судовому засіданні, яке заплановане на 5 липня, сторона позивачки буде вимагати від Держкіно укласти з Оленою Гончарук контракт у тій редакції, яку вона подала до суду.

Крім цього, юристка повідомила, що вчора, 15 червня, відбулося ще одне судове засідання, де вона оспорює «увільнення Олени Гончарук, яке відбулося ще в листопаді 2022 року».

Як розповіла Денисюк, вчора суд першої інстанції відмовив стороні Гончарук у її позові, керуючись логікою «якщо законом не заборонено звільняти Гончарук, значить можна це робити». «Тобто за цією логікою, — обурилась Денисюк, — Держкіно може робити все, що не заборонено законом. Хоча закон якраз говорить, що цей принцип на держоргани не поширюється. Далі ми плануємо йти з апеляцією, щоб все-таки довести, що увільнення Олени Гончарук було незаконним».

Фото: Axon Partners / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY