У Росії посили покарання за «дискредитацію» учасників війни проти України: до 15 років тюрми

У Росії посили покарання за «дискредитацію» учасників війни проти України: до 15 років тюрми

15 Березня 2023
862
15 Березня 2023
16:30

У Росії посили покарання за «дискредитацію» учасників війни проти України: до 15 років тюрми

862
Норми про відповідальність за «дискредитацію» військових поширили на «добровольчі формування, організації або фізичних осіб, які сприяють у виконанні завдань, покладених на Збройні сили».
У Росії посили покарання за «дискредитацію» учасників війни проти України: до 15 років тюрми
У Росії посили покарання за «дискредитацію» учасників війни проти України: до 15 років тюрми

У Росії прийняли зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення. У третьому, остаточному читанні зміни ухвалили 14 березня, повідомляє Держдума Росії.

«Ухвалено закон про заборону дискредитації та наклепу щодо учасників спеціальної військової операції (так росіяни називають війну проти України — «ДМ»). Усі, хто сьогодні, ризикуючи своїм життям, забезпечує безпеку країни та громадян, захищені від провокацій і брехні. Подібні дії неприпустимі. Покарання негідникам загрожує суворе — до 15 років позбавлення волі», — прокоментував закон спікер Держдуми В’ячеслав Володін.

Згідно з поправками до кримінального кодексу Росії, норми про відповідальність «за публічні дії, спрямовані на дискредитацію ЗС РФ», поширили на «добровольчі формування, організації або фізичних осіб, які сприяють у виконанні завдань, покладених на Збройні Сили».

Зокрема, покарання за дискредитацію військових (ч.1 ст.207.3 і ч.1 ст.280.3 КК РФ) збільшується з трьох до п’яти років. Покарання за повторну дискредитацію, яка «призвела до небезпечних наслідків» (ч.2 ст.280.3 КК РФ) — з п’яти до семи років позбавлення волі. Максимальний термін позбавлення волі збільшили до 15 років, а штрафи — до 5 млн рублів.

Також статтю 20.3.3 адміністративного кодексу Росії доповнили відповідальністю за дискредитацію добровольчих формувань, організацій або фізичних осіб, які виконують завдання для Збройних сил Росії. Штрафи за цією статтею становлять до 50 тисяч рублів для громадян і до 500 тисяч рублів для юридичних осіб (від 24 тисяч до 245 тисяч гривень — «ДМ»).

Повідомляється, що кримінальне покарання настає в разі, якщо порушника вже притягували до адміністративної відповідальності за аналогічні дії протягом одного року.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил». Покарання передбачають штрафи та ув'язнення до 15 років. 

У листопаді президент Росії Володимир Путін вніс поправку до законопроєкту щодо можливості позбавлення набутого громадянства за поширення так званих «фейків» про армію та за участь у «небажаних організаціях».

Крім того, у Держдумі Росії пропонують конфісковувати на користь держави майно осіб, визнаних «іноземними агентами», за «дискредитацію» російської армії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду