detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
17.05.2023 14:24
Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART
Docudays UA-2023: що подивитись у позаконкурсній програмі DOCU/ART
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини відбудеться в гібридному форматі 2-9 червня.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA оголосив позаконкурсну програму DOCU/ART. Цьогоріч до неї ввійшли три фільми, які в той чи інший спосіб осмислюють «образ у цифровому світі — зокрема образ війни і воєнних  злочинів — і шляхи, якими між тисячами зображень можна відбудувати власну історію та майбутнє».

Польські документалісти Томаш Волський та Пьотр Павлус у своєму фільмі «В Україні» (Польща, 2023) розповідають про мирні міста, які охопила повномасштабна війна. Один з авторів, Павлус, від березня минулого року поєднував подорож по Україні з волонтерством, що дало змогу зануритись у досвід війни і розповісти про це кіномовою.

Стрічку відзначили двома нагородами на цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Документальний фільм словацької режисерки Вєри Чаканьової «Записки з Еремоцену» (Словаччина, Чехія, 2023) присвячено темі постлюдської цивілізації, а саме: штучному інтелекту та ролі чи місцю кіно в цифровому світі.

«Міркуючи над майбутнім, яке може на нас очікувати, Вєра Чаканьова доходить висновку, що це буде час Еремоцену — доби самотності. Людина, що, як хижак, винищує біорізноманіття планети і вбиває людей, нарешті перестане існувати, але є нюанс. Вона просто потоне у цифрових копіях себе — в образах, позбавлених оригінальності»,коментує Юлія Коваленко, програмна директорка 20-го Docudays UA, коодинаторка програми DOCU/АРТ.

Документаліст Улісес де ла Орден створив свій фільм «Процес» (Аргентина, Італія, Франція, Норвегія, 2023) на основі архівних кадрів, що зафіксували судовий процес над військовими злочинцями в Аргентині у 1985 році.

«Після повалення військової хунти на лавах підсудних опинилися ексвисокопосадовці, які впродовж семи років тероризували населення, — розповідає Юлія Коваленко. — Режисер уважно досліджує майже 500 годин записів із судової зали та, обравши епізоди, структурує їх в окремі параграфи, які разом утворюють об’ємну панораму того, що відбувалося в країні роками внаслідок свідомих зумисних наказів її політичного устрою».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Docudays UA оголосив набір волонтерів, який триватиме до 21 травня.

Також Docudays UA-2023 оголосив склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а також журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

В основі візуального рішення цьогорічного фестивалю — мінімалістичний дизайн. Docudays UA-2023 буде присвячений дослідженню образу майбутнього.

До конкурсної програми DOCU/Україна цього року ввійшли п'ять фільмів.

У конкурсній програмі DOCU/КОРОТКО братимуть участь 10 фільмів з України та інших європейських країн.

З 3 по 7 червня у межах 20-го Docudays UA відбудеться низка подій правозахисної програми RIGHTS NOW!. 

Журналісти вже можуть подавати заявки на акредитацію.

7 червня о 14:00 відбудеться обговорення «Як фільми наближають перемогу? Досвід Civil Pitch». Документаліст(к)и обговорять, чи працює документальне кіно як інструмент змін — громадської думки, політик, наративів — усередині українського суспільства та у світі.

Також ми писали про те, які події заплановані в межах цьогорічної програми DOCU/PRO.

Пресслужба 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA оголосила оновлений склад програмного департаменту.

Попередній, 19-й, Docudays UA відбувся в листопаді 2022 року на Львівщині. Фестиваль розпочався у Львові й побував у 22 областях України та вперше — за кордоном. Загалом він тривав до 30 грудня. 

У березні 2022-го команда Docudays UA ініціювала створення об'єднаної бази відео- та аудіосвідчень воєнного часу «Архів війни». Збирають матеріали, які фіксують злочини, скоєні російською армією на території України з 24 лютого 2022 року, і те, як вони вплинули на життя та побут українців. 

Фото: скриншот

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY