Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів

Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів

17 Травня 2023
1370
17 Травня 2023
13:29

Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів

1370
Розслідування злочинів проти журналістів має бути пріоритетом для української влади, вважає виконавча директорка ІМІ.
Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів
Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів

Сьогодні, 17 травня, під час конференції «Підсумки роботи “Репортерів без кордонів” в Україні» виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк назвала три ключові напрями для розслідувань нападів на журналістів.

«Перше — це розслідування воєнних злочинів проти медіа і журналістів, — сказала Романюк. — Станом на сьогодні ми зареєстрували вже понад 500 таких випадків. Понад 230 редакцій українських медіа закрилися. Вони були знищені або захоплені росіянами. Другий важливий напрям — це розслідування щодо нападів, вчинених українськими агресорами. Нагадаю, що місяць тому у нас п’ятеро колег постраждали при висвітленні подій біля Києво-Печерської лаври, минулого тижня постраждала від нападу журналістка в Полтаві… Третій напрям — це покарання для пропагандистів».

Також Оксана Романюк повідомила, що 16 травня ІМІ опублікував дослідження «Трупи, расизм та воєнні злочинці: які російські канали досі не заблокував YouTube?».

«Ми виявили, що на ютубі до цього часу мовлять 46 каналів, які закликають до знищення українців, до геноциду. Це такі канали, як "Звезда", "Спас", "Царьград" тощо. При цьому українські медіа системно отримують від ютубу зауваження стосовно журналістських репортажів про війну», — зазначила виконавча директорка ІМІ.

За її словами, українські громадські організації у сфері медіа у співпраці з міжнародними колегами, зокрема з «Репортерами без кордонів», а також з українською владою мають зосередитися на тому, щоб розв’язати проблему неправомірного блокування українського контенту на онлайн-платформах.  

«Попри те, що зараз величезне навантаження на правоохоронні органи, ми закликаємо владу все ж таки розслідувати напади на журналістів, зробити це пріоритетним завданням і діяти оперативно, тому що це важливо для нашого суспільства», — наголосила Романюк.

Читайте також:

Нагадаємо, у квітні 2023 року «Детектор медіа» повідомляв, що за рік та два місяці, поки триває повномасштабне вторгнення Росії, країна-агресор скоїла 509 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані моніторингу російських воєнних злочинів, який здійснює Інститут масової інформації.

У 2022 році експерти Інституту масової інформації зафіксували 567 порушень свободи слова в Україні. 470 із них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

Фото: скриншот

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду