«Це ляпас по руках». Джеймі Флай прокоментував рішення суду у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»

«Це ляпас по руках». Джеймі Флай прокоментував рішення суду у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»

15 Вересня 2022
1768
15 Вересня 2022
19:47

«Це ляпас по руках». Джеймі Флай прокоментував рішення суду у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»

1768
Ідеться про два штрафи у розмірі 1700 гривень, які мають сплатити ексдиректор департаменту банківської безпеки Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки банку Олег Осіпов.
«Це ляпас по руках». Джеймі Флай прокоментував рішення суду у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»
«Це ляпас по руках». Джеймі Флай прокоментував рішення суду у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»

Рішення Голосіївського районного суду Києва у справі нападу на журналістів «Схем» Кирила Овсяного й Олександра Мазура в «Укрексімбанку» «не повністю відповідає повазі до вільної преси», заявив президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай

«Українці захищають свої демократичні цінності на передовій російської війни, але рішення районного суду не повністю відповідає повазі до вільної преси, – сказав Джеймі Флай. – Хоча я вітаю обвинувальний вирок, справжнє правосуддя для Кирила Овсяного й Олександра Мазура вимагало більшого, аніж просто «ляпасу по руках».

У справі нападу на журналістів «Схем» Кирила Овсяного та Олександра Мазура в «Укрексімбанку» Голосіївський районний суд Києва 14 вересня визнав винними Євгена Мецгера та Олега Осіпова.

Як прокоментував нам Кирило Овсяний, це рішення він вважає непропорційним: «З одного боку — Мецгера все ж визнали винним, його притягнули до кримінальної відповідальності за напад на журналістів. Це суттєво, це рядок в біографії. Але з іншого боку, саме покарання виглядає непропорційним — адже що таке 3400 гривень? Робочий час суддів та прокурорів коштував платникам податків набагато більше грошей. Як хтось сумно пожартував у коментарях — з такими штрафами Мецгеру б вистачило грошей напасти на всіх журналістів в країні».

Тим часом журналісти  «Схем» оскаржують безпідставне, на їхню думку, закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146 статтею ККУ («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

4 жовтня 2021 року під час інтерв’ю з Євгеном Мецгером журналіст «Схем» запитав його про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «ДНР». Після цього запитання Мецгер наказав охороні «забрати камери» в журналістів та «дістати з них касети». За наказом Мецгера співробітники банку застосували фізичну силу до оператора «Схем», відібрали у нього дві камери та картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео.

 9 листопада «Укрексімбанк» поновив на посадах відсторонених ексдиректора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

Тельбізов та Осіпов є обвинуваченими у кримінальному провадженні, відкритому за зверненням журналістів. Ці посадовці банку за наказом голови правління фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми «Схеми» у його робочому кабінеті.

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома кримінальними статтями: 171 («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та 126 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Досудове розслідування кримінального провадження вже завершене, справа скерована до суду, підготовче засідання призначене на 29 листопада 2021 року.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила голову правління фінустанови Євгена Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу. 11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

У жовтні 2021 року програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Фото — «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1768
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду