Жодні злочини проти журналістів не можуть залишатися безкарними, — заява ЄС

Жодні злочини проти журналістів не можуть залишатися безкарними, — заява ЄС

1 Листопада 2023
789
1 Листопада 2023
23:10

Жодні злочини проти журналістів не можуть залишатися безкарними, — заява ЄС

789
Представники ЄС та Єврокомісії зазначили, що за даними незалежних неурядових організацій, рівень задокументованих випадків безкарності за вбивства журналістів по всьому світу протягом кількох минулих років становив до 80% від загальної кількості справ. Станом на жовтень 2023 року Спостережна місія ЮНЕСКО задокументувала 688 справ, пов’язаних із вбивствами журналістів, розслідування у яких тривають або які залишаються нерозкритими.
Жодні злочини проти журналістів не можуть залишатися безкарними, — заява ЄС
Жодні злочини проти журналістів не можуть залишатися безкарними, — заява ЄС

Робота журналістів набуває особливого значення для демократичного суспільства в часи криз, воєн та конфліктів, і саме тому будь-які злочини проти журналістів, утиски та залякування не можуть залишатися безкарними.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля та віцепрезидентки Єврокомісії Вери Йоурової, що була оприлюднена напередодні Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, який щорічно відзначається 2 листопада.

«Не може бути жодної безкарності за порушення прав людини та за злочини проти журналістів. Ми закликаємо до утворення національних правових рамок для забезпечення безпеки журналістів, включаючи елементи з підвищення обізнаності, запобігання, захисту та покарання (за такі злочини. — Ред.), а також особливу увагу до заходів захисту для журналістів-жінок та тих, хто належить до груп меншин», — ідеться в заяві.

Представники ЄС особливо наголосили: у ці важкі часи, що позначені війнами, конфліктами й терористичними актами, журналісти та працівники медіа відіграють свою важливу роль у боротьбі за правду та за права людини, проти дезінформації, поширення «мови ненависті», а також для забезпечення дієздатності системи стримувань та противаг у відносинах між державними та громадянськими інституціями. Саме журналісти викривають воєнні злочини та випадки порушень прав людини, інколи — з ризиком для власного життя.

 «Ми рішуче засуджуємо вбивства, фізичні атаки, свавільні затримання, залякування онлайн та офлайн, напади та стеження, з якими журналісти весь час стикаються в ході виконання професійних обов’язків. Медіа по всьому світу продовжують бути об’єктом нападів або закриття, а журналісти дедалі більше зазнають правових переслідувань, які обмежують свободу висловлювань, плюралізм, видавничу незалежність та підривають свободу думок», — наголошується в документі.

Як зазначається в заяві, ЄС продовжуватиме всюди підтримувати незалежних журналістів та працівників медіа. Євросоюз мобілізує всі наявні дипломатичні важелі, щоби підвищити увагу до індивідуальних справ журналістів, які потрапили за грати або піддаються ризику. Для здійснення цієї роботи в ЄС створено спеціалізовану онлайн-сторінку ProtectDefenders.eu, на якій журналісти, що відчувають загрозу або ризики, можуть знайти фізичний, цифровий та правовий захист, а також можливість змінити місце перебування.

У рамках Глобальної європейської програми із захисту прав людини й демократії ЄС виділяє 185 мільйонів євро на період 2021–2027 років для підтримки незалежних медіа та для розвитку цифровізації по всьому світу.

«Захист журналістів означає захист наших власних прав. Демократія не може працювати без вільних та незалежних медіа. Саме тому ЄС вживає безпрецедентні кроки, щоб захистити журналістів. Ми закликаємо країни-члени виконати рекомендації Європейської комісії щодо захисту журналістів. Пропозиції до Акту свободи медіа спрямовані на захист їх незалежності та медіаплюралізму», — наголошується в заяві.

У документі вказано, що, за даними незалежних неурядових організацій, рівень задокументованих випадків безкарності за вбивства журналістів по всьому світу протягом кількох минулих років становив до 80% від загальної кількості справ. Станом на жовтень 2023 року Спостережна місія ЮНЕСКО задокументувала 688 справ, пов’язаних із вбивствами журналістів, розслідування у яких тривають або які залишаються нерозкритими.

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів був заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році. Дата 2 листопада була обрана на згадку про двох французьких журналістів, що загинули в Малі саме в цей день.

Цьогоріч ЮНЕСКО та Міжнародна асоціація прокурорів запустили навчальний онлайн-курс для прокурорів і правників «Розслідування та судове переслідування злочинів проти журналістів, сприяння свободі вираження поглядів», який тривав з 27 лютого до 9 березня.

Нещодавно Інститут масової інформації оприлюднив останні результати свого моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа в Україні. За даними експертів ІМІ, протягом часу, поки триває повномасштабне вторгнення, Росія скоїла 540 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

У вересні-жовтні 2023-го спостерігачі зафіксували чотири порушення свободи слова, які скоїла РФ: викрадення, обстріли журналістів, кіберзлочини та знищення офісу медіа.

Загалом від лютого 2022 року росіяни вбили 68 журналістів, з яких 10 загинули під час виконання журналістської роботи.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
789
Читайте також
09.12.2023 16:07
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду