Напад на журналістів «Схем»: Мецгеру визначили покарання — штраф у 3400 гривень

Напад на журналістів «Схем»: Мецгеру визначили покарання — штраф у 3400 гривень

14 Вересня 2022
1540
14 Вересня 2022
12:24

Напад на журналістів «Схем»: Мецгеру визначили покарання — штраф у 3400 гривень

1540
Євгену Мецгеру оголосили вирок у справі про напад на журналістів в «Укрексімбанку».
Напад на журналістів «Схем»: Мецгеру визначили покарання — штраф у 3400 гривень
Напад на журналістів «Схем»: Мецгеру визначили покарання — штраф у 3400 гривень

У вівторок, 14 вересня, Голосіївський районний суд Києва виніс вирок колишньому голові правління «Укрексімбанку» Євгену Мецгеру, колишньому директору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки «Укрексімбанку» Олегу Осіпову  у справі про напад на журналістів «Схем», призначивши кожному штраф.

Про це із зали суду повідомляють журналісти «Радіо Свобода».

Суддя Голосіївського районного суду Києва Микола Дідик зачитав вирок, згідно з яким Євгена Мецгера визнали винуватим за ч.1 та ч.3 статті 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та визначили покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 гривень (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права займати певні посади.

Так само винуватими суд визнав Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова. Обох – за ч.1 та ч.2 статті 171 та ч.1 статті 126 («Побої та мордування»). І Тельбізову, і Осіпову суд призначив штраф по 1700 гривень кожному.

У коментарі журналісту «Радіо Свобода» Мецгер так прокоментував вирок: «Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо, як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватись. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи і будемо приймати рішення, подавати чи не подавати (апеляцію – ред.)».

На уточнення щодо його намірів обіймати державні посади в майбутньому, Мецгер відповів так: «Якщо буде така нагода, буде в мене таке бажання, я буду потрібен державі – так, буду. Якщо не потрібен, то не буду. Але я вважаю, що в мене достатньо є навичок, скілів, які можуть бути потрібні державі ще».

Тельбізов на запитання журналіста «Радіо Свобода» щодо вироку суду відреагував так: «Є суд, є рішення. Тут же не клуб із розваг, хтось чимось задоволений чи ні. Я не обговорюю рішення суду, я громадянин цієї країни. І сьогодні є набагато важливіші справи, ніж обговорювати, хто тут чим задоволений. З того моменту, як вийшли з системи, ми працюємо, служимо, продовжуємо. Тому це – дрібниці життя, які сьогодні тут відбулись».

Призначити саме таке покарання – у вигляді штрафу та без позбавлення права обіймати посади – суд просили державні обвинувачі.

Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, зазначив, що суд «фактично виніс вирок у межах того, що просила прокуратура».

«Штраф – це те, що просила прокуратура. Ми будемо обговорювати питання необхідності подання апеляційної скарги від нас, коли ознайомимося з повним текстом судового рішення, – наголосив представник потерпілих. – Ми запитували, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади. Нам повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури. Я хочу відзначити, що ми не дуже задоволені діями прокуратури в цій кримінальній справі. Бо десь із кінця жовтня було очевидно, що прокуратура не зацікавлена в нормальному розслідуванні. Ми про це дізналися 10 листопада 2021-го, коли ознайомилися з матеріалами справи. Згодом ми дізналися, що закрита 146 стаття ККУ – це незаконне позбавлення волі осіб. Нам через суд довелося її відновлювати».

Потерпілі оскаржують безпідставне, на їхню думку, закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146-ою, статтею ККУ («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Прокурорка Голосіївської окружної прокуратури Києва Євгенія Литвинчук від коментарів журналістам у залі суду відмовилася.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час запису інтерв’ю, 4 жовтня 2021 року, стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Журналістів близько години не випускали з приміщення, їм вдалося зафіксувати на аудіо розмови з працівниками установи під час цих подій. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, який брав участь у нападі, сам написав заяву про звільнення. Дії співробітників банку засудила журналістська спільнота та очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків»).

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1540
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Itellof
300 дн. тому
Although most ovarian cancer patients respond to initial cytoreductive surgery followed by standard chemotherapy, the majority will experience disease recurrence 2 6 levitra pas cher forum
Ігор
589 дн. тому
Другорядні раби, які потерпають від більш суворого відношення корумпованої влади до себе, після війни розбируться - чому до чиновників таке поблажливе ставлення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду