Медійники закликали розслідувати перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври та покарати винних

Медійники закликали розслідувати перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври та покарати винних

2 Квітня 2023
2269
2 Квітня 2023
14:00

Медійники закликали розслідувати перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври та покарати винних

2269
Представники медійних організацій: Свобода слова та совісті — це важливі надбання української демократії, атака на наші цінності та громадянські свободи неприпустимі ніколи, особливо під час війни.
Медійники закликали розслідувати перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври та покарати винних
Медійники закликали розслідувати перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври та покарати винних

Українські медійні організації закликали правоохоронні органи розслідувати факти перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври 30 березня та притягнути винних до відповідальності. Про це йдеться у спільній заяві Медіаруху, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України. 

Представники медійних організацій нагадали, що це вже не вперше, коли журналісти отримували погрози, а іноді навіть зазнавали фізичного впливу при спробах взяти коментар. Так, 7 березня минулого року на знімальну групу агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» напали під час зйомки репортажу у Києво-Печерській лаврі, коли вони намагалися дізнатися позицію священнослужителів щодо російського вторгнення та вбивства мирних українців.

«Особливо цинічною подія у центрі української столиці виглядає на фоні героїзму тисяч вітчизняних та іноземних журналістів та журналісток, які з ризиком для свого життя висвітлюють злочини агресії російської федерації у ході російсько-української війни. Водночас доводиться констатувати, що сама лише згадка про цю війну та спроба отримати оцінку подій викликає в представників УПЦ чергові вияви агресії щодо представників та представниць медіа», — говориться в заяві.

Медійники також зазначили, що намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) раніше неодноразово перешкоджав роботі журналістів. Зокрема, п'ять випадків зафіксували в 2011 році. А в 2021 році за його вказівкою ченець монастиря в Лаврі напав на журналіста «Магнолія-TВ» під час ведення стріму з ліквідації пожежі у художніх майстернях на території комплексу.  

Як відомо, цього разу щонайменше чотири знімальні групи (Суспільне, Еспресо, Прямий, 5 канал) заявили поліції про перешкоджання професійній діяльності під час сутичок 30 березня.

«Ми, представники медійних організацій України закликаємо правоохоронні органи об’єктивно і неупереджено розслідувати факти протиправної діяльності задля притягнення винних до відповідальності. Свобода слова та совісті — це важливі надбання української демократії, атака на наші цінності та громадянські свободи неприпустимі ніколи, особливо — під час війни», — наголосили медійники.

Нагадаємо, 30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2269
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду