Дональду Трампу оголосили звинувачення та відпустили з-під арешту. Йому загрожує до чотирьох років за 34 пунктами

Дональду Трампу оголосили звинувачення та відпустили з-під арешту. Йому загрожує до чотирьох років за 34 пунктами

5 Квітня 2023
1802
5 Квітня 2023
09:08

Дональду Трампу оголосили звинувачення та відпустили з-під арешту. Йому загрожує до чотирьох років за 34 пунктами

1802
Окружний прокурор оприлюднив деталі звинувачень проти експрезидента. Той вже повернувся додому й усі звинувачення відкидає.
Дональду Трампу оголосили звинувачення та відпустили з-під арешту. Йому загрожує до чотирьох років за 34 пунктами
Дональду Трампу оголосили звинувачення та відпустили з-під арешту. Йому загрожує до чотирьох років за 34 пунктами

45-ого президента США Дональда Трампа офіційно звільнили з-під формального арешту у вівторок увечері у залі суду після того, як йому зачитали обвинувачення. Обвинувальний акт містить 34 пункти і передбачає до чотирьох років ув’язнення. Трамп усі звинувачення відкидає і вже повернувся до своєї резиденції у Флориді, де виступив перед прихильниками.

Про це повідомляють «Європейська правда» та СNN.

У вівторок на засіданні окружного кримінального суду Мангеттена в Нью-Йорку Трампу зачитали обвинувальний акт, який, за даними американських ЗМІ, містить 34 пункти обвинувачення.

Після зачитування обвинувачень експрезидент США не погодився з жодним із пунктів, після чого був звільнений з-під арешту й покинув залу суду. Він не робив заяви для ЗМІ й одразу сів у авто, після чого вирушив до своєї резиденції у Флориді.

Згодом окружний прокурор Мангеттена Елвін Бреґґ опублікував заяву, в якій детально описав обвинувачення, висунені проти Дональда Трампа, повідомляє «Європейська правда», в розпорядженні якої опинився текст Бреґґової заяви,

Трампа звинувачують у фальсифікації ділової документації Нью-Йорка з метою «приховування від американських виборців інформації, що може завдати шкоди, та незаконної діяльності до і після виборів 2016 року».

Зокрема, згідно з обвинуваченням, Трамп і пов’язані з ним особи використовували популярну в шоу-бізнесових колах схему викупу прав на потенційно шкідливу інформацію з тим, аби вона так і не була опублікована, з метою «підвищити його шанси на обрання».

«Потім Трамп доклав чимало зусиль, щоб приховати ці дії, внісши десятки неправдивих записів у ділову документацію, щоб приховати злочинну діяльність, зокрема спроби порушити виборче законодавство штату і федеральне законодавство», — додав окружний прокурор Мангеттена.

В обвинувальному акті вказують три епізоди, які підтверджують існування цієї схеми:

1) колишньому швейцару готелю Trump Tower через підставну компанію заплатили 30 тисяч доларів, щоб він не розповів про нібито позашлюбну дитину Трампа;

2) неназваній жінці, яка стверджувала, що мала сексуальні стосунки з Трампом, через ту ж компанію заплатили 150 тисяч доларів (з обставин, які описуються в обвинуваченні, випливає, що йдеться про модель Playboy Карен Макдуґал);

3) юридичний радник Трампа за 12 днів до президентських виборів переказав 130 тисяч доларів адвокату порноакторки через підставну компанію (ймовірно, йдеться про Майкла Коена та Сормі Деніелс).

Обвинувачення висунуте Трампу за кожним фактом незаконної виплати, здійсненої через його бізнес-імперію Trump Organization — тобто в тих виплатах, коли оплата одній людині здійснювалась кількома траншами, кожна з них фіксувалась як окремий пункт обвинувачення.

За даними The New York Times, усі звинувачення, висунуті проти Трампа, відносяться до злочинів класу Е, які є найнижчою категорією кримінальних злочинів у Нью-Йорку і передбачають максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до чотирьох років за кожне з них. 

За законодавством Нью-Йорка, фальсифікація ділової документації, як правило, є кримінальним злочином. Але прокурори можуть посилити обвинувачення, якщо вони вважають, що особа фальсифікувала ділову документацію з метою вчинення іншого злочину або приховування вчинення злочину. 

Пізніше Дональд Трамп виступив перед своїми прихильниками у своїй резиденції Мар-а-Лаґо у Флориді. Він вийшов до прихильників під патріотичну пісню Proud to Be an American («Пишаюся тим, що я американець»). і заявив, що «ніколи не думав, що щось подібне може статися в Америці».

«Єдиний злочин, який я скоїв, — це безстрашно захищати нашу націю від тих, хто прагне її знищити», — цитує Трампа CNN.

Він відкинув усі юридичні та політичні звинувачення проти нього. За його словами, прокуратура намагається завадити йому кандидатурі на посаду президента США.

«Ця фейкова справа була порушена лише для того, щоб втрутитися в майбутні вибори 2024 року. І від цього потрібно негайно відмовитися», — наголосив експрезидент.

Трамп також заперечив інші можливі звинувачення проти нього, які просочуються в ЗМІ, зокрема розслідування у Джорджії про втручання у вибори, розслідування Міністерства юстиції щодо його роботи з секретними документами після президентства та розслідування генерального прокурора Нью-Йорка щодо організації Трампа.

Експрезидент також розкритикував усіх прокурорів, які ведуть усі ці розслідування, та суддю, який розглядає справу про приховування фінансових платежів.

Як писав «ДМ», колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу висунули обвинувачення у тому, що він приховав фінансові платежі, здійснені під час президентської кампанії 2016 року, щоб замовчати інформацію про свої позашлюбні сексуальні стосунки. Це вперше в історії США, коли нинішній чи колишній президент зіткнувся з кримінальними обвинуваченнями. 

Розслідування окружного прокурора зосереджувалось на коштах, які виплатили порноакторці Стормі Деніелс і колишній моделі Playboy Карен Макдуґал, які, як припускається, могли публічно виступити із заявами, що вони мали з Трампом позашлюбні сексуальні стосунки.

Трамп відкинув звинувачення, назвавши розслідування «політичним переслідуванням та втручанням у вибори на найвищому рівні в історії».

Напередодні, у вівторок, 4 квітня, Дональда Трампа заарештували в офісі окружного прокурора Мангеттена у Нью-Йорку — він перебував під вартою поліції перед майбутнім висуненням обвинувачень.

Фото: Трамп виступає перед прихильниками у реиденції у Флориді / Getty Images

»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1802
Читайте також
21.04.2023 19:30
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду