Bloomberg: Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича

Bloomberg: Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича

13 Квітня 2023
1943
13 Квітня 2023
08:51

Bloomberg: Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича

1943
Видання вважає, що це відображає зріст у Кремлі впливу прихильників жорсткої лінії, які обстоюють поглиблення конфронтації зі США.
Bloomberg: Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича
Bloomberg: Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича

Президент Росії Володимир Путін особисто схвалив арешт журналіста WSJ Евана Гершковича, якого Росія звинуватила у шпигунстві. Про це пише видання Bloomberg із посиланням на джерела.

Видання вважає, що схвалення російським президентом такого кроку відображає зростання впливу прихильників жорсткої лінії Кремля, які обстоюють поглиблення конфронтації зі США.

Затримання Гершковича викликало гнівні засудження з боку США та їхніх союзників і ознаменувало черговий спад у відносинах між США та Росією, які погіршилися після вторгнення Путіна в Україну.

«Це має стати справжнім тривожним сигналом не лише для США, але й для всього Заходу. Це сигнал про те, що Путін не має наміру повертатися до стабільних і надійних відносин», — сказала президентка Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні Аліна Полякова.

Bloomberg пише, що оскільки війна затягується, Кремль все більше намагається представити її як «екзистенціальну боротьбу» проти НАТО, що прагне знищити Росію.

«Такі кроки, як ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, виданий Міжнародним кримінальним судом минулого місяця, лише посилили відчуття керівництва Росії, що йому немає куди відступати в конфлікті, який, як він очікує, триватиме роками», — пише видання.

30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що  Гершкович нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення у шпигунстві. Сам Еван Гершкович оскаржив свій арешт

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Керівники понад 30 інформаційних агенцій по всьому світу підписали листа до російського посла в США Анатолія Антонова з вимогою звільнити Гершковича.

Євросоюз та США відреагували на затримання Гершковича. Зокрема, у Білому домі назвали звинувачення у «шпигунстві» Гершковичу безпідставними. Там вважають,що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

31 березня The Wall Street Journal закликало адміністрацію президента Джо Байдена видворити зі США російського посла і журналістів через арешт Гершковича. Однак Байден у відповідь заявив, що зараз такі рішення «не на часі».

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ  Евана Гершковича «неправомірно затриманим». Цей статус еквівалентний статусу заручника та розширує повноваження Держдепу у справі його звільнення,

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1943
Читайте також
21.04.2023 19:30
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 416
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
350 дн. тому
ДлЯ путіна Гершкович - просто обмінний матеріал. А от Кара-мурза - особистий ворог, як і Нємцов. Тому Гершковича скоро обміняють, а Кара-мурзу повільно вбиватимуть у тюрмі. Відчуйте різницю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду