Христо Грозєв заявив, що проводитиме власне розслідування обставин смерті Олексія Навального

Христо Грозєв заявив, що проводитиме власне розслідування обставин смерті Олексія Навального

20 Лютого 2024
2080
20 Лютого 2024
17:01

Христо Грозєв заявив, що проводитиме власне розслідування обставин смерті Олексія Навального

2080
Журналіст-розслідувач припускає, що наказ убити російського опозиціонера в колонії могли отримати ті ж співробітники ФСБ, які у 2020-му отруїли Навального.
Христо Грозєв заявив, що проводитиме власне розслідування обставин смерті Олексія Навального
Христо Грозєв заявив, що проводитиме власне розслідування обставин смерті Олексія Навального

Журналіст розслідувального медіапроєкту Bellingcat Христо Грозєв у коментарі російському виданню «Медуза» повідомив, що планує провести власне розслідування обставин смерті Олексія Навального в колонії. Грозєв також прокоментував дії російської влади, яка приховує тіло померлого російського опозиціонера та не видає його матері Навального.

Крім цього, на думку розслідувача, наказ убити російського опозиціонера в колонії могли отримати ті ж співробітники ФСБ, які у 2020-му отруїли Навального.

Відповідаючи на питання журналіста «Медузы» про те, чи буде він розслідувати обставини смерті Навального і наскільки в принципі можливим є розслідування смерті ув’язненого, Грозєв відповів ствердно.

«…в такому невеличкому та віддаленому містечку, як Харп (селище в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де розташована колонія, в які останнім часом перебував Олексій Навальний. — “ДМ”), будь-які сліди, які могли залишити ймовірні вбивці, будуть помітні набагато краще. Йдеться ж не лише про біллінги чи дані про перельоти — є ж і просто свідки. Одна справа — шукати їх у великому місті, і зовсім інша — коли машина ФСБ проїжджає через маленьке село. Її побачать з кожного вікна», — сказав Грозєв.

За даними розслідувача, ті працівники ФСБ, які у 2020-му отруїли Навального, після свого провалу були покарані тим, що їх «засадили за нудну роботу».

«Як би дивно це не звучало, наказ про ліквідацію Олексія в колонії могли дати колишній команді (співробітників ФСБ, які отримали підготовку в галузі військової медицини та отруйних речовин. — “Медуза”). І ми у розслідуванні, можливо, вийдемо не на нових виконавців, а на тих, хто вже труїв Олексія у 2020 році. Їм цілком могли сказати: “Час, хлопці, довести ту справу до кінця”. До того ж вони всі вже розсекречені — навіщо ризикувати новими людьми?» — сказав журналіст.

Грозєв також запевнив, що хоч би як довго тіло Навального не видавали близьким, від розслідувачів не вдасться приховати, якщо до маніпуляцій із тілом будуть причетні люди з ФСБ.

«Як би не відбувався розтин, ми зможемо дізнатися, чи брали у ньому участь люди із НДІ-2 ФСБ (Інститут криміналістики ФСБ, в якому розробляють отруйні речовини і співробітників якого пов’язують із отруєнням Навального, письменника Дмитра Бикова, політика Володимира Кара-Мурзи. — “Медуза”). Якщо під час розтину з’являться співробітники цього НДІ, ми це побачимо; ми оприлюднили тільки кілька імен — а знаємо їх всі. І якщо вони куруватимуть процедуру, стане очевидним, що замах на життя Навального знову робили саме вони. А зараз намагаються зробити так, щоби на тілі нічого не можна було виявити», — сказав Грозєв.

Нагадаємо, 16 лютого російські медіа з посиланням на управління Федеральної служби виконання покарань по Ямало-Ненецькому автономному округу РФ повідомили про те, що в російській колонії помер опозиційний політик Олексій Навальний.

Російське видання «Медуза» повідомило, що станом на ранок 19 лютого матері Олексія Навального та його адвокату все ще не віддали тіло для поховання. Раніше їх не пустили до моргу в місті Салехард, де, можливо, могли зберігати тіло померлого.

На зустрічі з журналістами прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у відповідь на запитання про видачу тіла Навального заявив, що це питання не належить до компетенції Кремля.

За словами російської судмедекспертки Ольги Фатєєвої, органи слідства іноді роками не дозволяють видачу тіла, щоб приховати сліди справжніх причин смерті.

19 лютого Юлія Навальна, дружина російського опозиційного політика Олексія Навального, виступила із заявою, у якій оголосила, що продовжуватиме справу свого чоловіка.

Як інформували російські медіа, сьогодні, 20 лютого, представники Слідчого комітету РФ повідомили адвокатам і матері Олексія Навального, що тіло померлого направили на хімічну експертизу, яка триватиме 14 днів.

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Читайте також
28.02.2024 13:19
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 703
21.04.2023 19:30
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 442
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду